Турският президент Реджеп Ердоган откри четвъртия по големина висящ мост в света и втори в Европа. Той е наречен Осман гази – на името на първия султан на Османската империя и нейн основател.

Мостът е дълъг 2.6 км. Изгражда се от 2010 г. и преминава през Измитския залив в Мраморно море.

Той е част от 421-километрова магистрала, която трябва да осигури пряка връзка от Истанбул и околните провинции до третия и четвъртия най-големи градове в Турция, съответно Измир и Бурса.

Цялото съоръжение е на стойност 6.3 млрд. долара, а цената на моста е 1.3 млрд. долара.

Вижте още: Няколко любопитни факта за Турция, които не знаехте

Благодарение на съоръжението времето за пътуване между Истанбул и Измир ще намалее до три часа и половина (от девет часа), каза Ердоган, като добави, че целият проект за магистралата е планирано да бъде завършен през 2018 г.

Проектът за магистрала се строи чрез публично-частно партньорство и е първият пътен проект в страната, който ще бъде изграден по метода Build-Operate-Transfer.

Мостът Осман Гази е само един от многото мегапроекти, които е планирано да бъдат изградени в Турция до 2023 г., когато се навършват 100 години от основаването на съвременната турска държава.

По време на откриването на моста Осман Гази беше поставен рекорд. Професионалният състезател по мотокрос и турска суперзвезда Кенан Софуоглу достигна скорост от 400 км върху едно от платната на съоръжението.