Това е отчайващо често срещан сценарий: заспивате лесно вечер, но сте напълно будни в 2 или 3 часа сутринта. След час вторачване в тавана най-после отново заспивате.

Това безсъние посред нощ се случва на всеки от време на време. То е нормална реакция на стреса, казват лекарите.

Но за значителен брой хора това може да се превърне в хронично заболяване. В действителност, този вид безсъние е по-често срещан, отколкото проблемите със заспиването вечер.

Около 30% от възрастните американци имат симптоми на някакво безсъние всяка година, сочат научните изследвания. Хроничното безсъние обикновено се определя като проблеми със съня най-малко три пъти седмично в продължение на три или повече месеца.

Как да се справите със среднощното безсъние? Вижте съветите на специалистите:

Използвайте плътни завеси. Ако все пак се събудите, за да посетите тоалетната, не включвайте лампите. Използвайте нощната светлина.

Ярката светлина от лампата в банята или от хладилника веднага потиска нивата на хормона мелатонин, който участва в регулирането на цикъла на сън и събуждане.

Ако все пак решите да гледате телевизия, носете слънчеви очила. Колкото и абсурден да ви се вижда този съвет на специалистите, трябва да знаете, че смекчаването на светлината от екрана е важно, за да не объркате жизнения цикъл на тялото си.

Ако сте будни, станете. Няма смисъл да се мятате в леглото с часове. Посветете вниманието си на успокояващо занимание, като например плетене или судоку. Избягвайте компютъра и смартфона.

Не хапвайте. Лека закуска в средата на нощта може да ви стане навик и заради това да се будите посред нощ. Освен това води до увеличаване на теглото.

Вижте още: Кои растения да отглеждаме в спалнята за по-добър сън

Не гледайте часовника. Хората са склонни да изпитват чувство на тревожност, когато погледнат часовника и започнат да изчисляват колко часа сън им остават до сутринта.

Тази математика ги разбужда още повече, а към цялата ситуация се добавя и чувство на нетърпение, което допълнително влошава ситуацията.

Среднощното безсъние може да бъде причинено от заболявания като сънна апнея, хронична болка или гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Възрастните хора са по-склонни да се будят през нощта. Горещите вълни от менопаузата и проблемите с простатата са част от причините за това.

Най-доброто нещо, което можете да направите, за да не допуснете случайният пристъп на безсъние по средата на нощта да се превърне в хроничен проблем изглежда просто: не спете през деня и не си лягайте по-рано вечер.

Компенсирането на загубата на сън може да подхрани хронично безсъние. По-добре заложете на кофеина през деня, за да ви поддържа във форма и не си позволявайте допълнителна почивка.

Хроничното безсъние се лекува както с помощта на лекарства, така и с психологически терапии. Проучванията показват, че и двете работят еднакво добре.