Определят Тел Авив като една от кулинарните столици на света. Улична храна, пазари, ресторанти от висок клас и места с вегетарианска храна.

Пазарите на Тел Авив

Пазар Кармел

Това е най-големият и най-известният пазар в Тел Авив. Тук можете да купите каквото пожелаете: пресни плодове, зеленчуци, месо, риба, подправки, сладки изделия, хляб, цветя, дрехи и т.н. Пазарът работи всеки ден.

В петък сутринта тук се устремява целият град, за да купи продукти за традиционните семейни обеди на Шабат. На пазара ще откриете малки домашни закусвални. В тях се продава най-вкусният хумус, пити с фалафел и кафе.

Тук идват местните на обяд или взимат храната за из път. Ако и вие искате, елате сутрин рано до обяд. Ако дойдете по-късно, възможно е вече да няма хумус. Тук го сервират в големи порции като основно ястие.

Пазар Левински

Това е вторият по популярност пазар на Тел Авив. Основан е през 1920 година от имигранти.

За разлика от Кармел, тук няма да откриете такова голямо разнообразие от пресни плодове и зеленчуци. Състои се от неголеми магазини, в които се продават подправки, сладки изделия, хляб и сушени плодове.

По традиция магазините се предават по наследство от баща на син. Някои от собствениците са четвърто поколение.

Пекарната на Алберт, например, е основана от гръцки имигранти. Тук можете да похапнете бадемови бисквити, които собственикът прави всяка сутрин по семейна рецепта.

Пазар Сарона

Това е нов пазар. По-скоро прилича на покрита гастрономическа зона, каквито има по време на фестивал. Открит е през 2015 година.

Разположен е на първия етаж на офис сграда в центъра на града. Във вътрешността му има неголямо модерно кафе и магазинчета.

Вегетариански Тел Авив

За веганската и вегетарианската храна в Тел Авив можем да говорим отделно.

Смята се, че в града има най-много вегетарианци, ако може да се сравнява бройката им с тази в други градове в света.

Когато погледнете продуктите на пазара, лесно можете да си представите, че спазването на такъв режим на хранене не представлява проблем.

Всички ресторанти в града, ако не напълно, то частично предлагат широко разнообразие от вегетариански блюда. Ето няколко адреса на такива ресторанти:

Zakaim

Ресторантът е открит от млад готвач и неговите две сестри. В него се спазва идеята за екологичност. Всички предмети, съдове и мебели са втора употреба.

Според главния готвач, когато се готви, трябва да се влагат чувства като: обоняние, тактилност и т.н. Тогава се получава наистина вкусно ястие.

Miss Kaplan

Ори Шавит е собственикът на този ресторант. Тя започва кариера в списание за гастрономия. В ресторанта си е наела изключително добри готвачи, окито използват растителни съставки.

Бестселърът на това място е хот дог с морков, който готвят в продължение на 5 часа. Вкусът му силно напомня на месен бургер.

Фестивал Open restaurants

Трета поредна година в града се провежда фестивалът "Открити ресторанти"

В продължение на 4 пролетни дни 100 от най-добрите ресторанти-участници отварят вратите на своята кухня. Главните готвачи провеждат майсторски класове, лекции и екскурзии зад кулисите на своите ресторанти. Отговарят на въпроси, създават менюта, издават тайни съставки и рецепти.

В рамките на фестивала се провеждат конференции, на които местни фермери разкриват своите нови открития, а производителите - своите достижения и тенденции на пазара за храна.

Claro

Това е нов ресторант в район Сарона. Преди на негово място е имало винен завод. Индустриалните детайли от интериора, ястията с пресни продукти и месните вина правят мястото задължително за посещение, ако сте в града.

Lehamim bakery

Това е най-добрата пекарна в Тел Авив. Главният готвач е датчанин, който е израснал в Израел. Наричат го Ури Шефт. Тук можете да пробвате скандинавски хлебчета с канела и кардамон, марципанови кроасани и други тестени изделия.

Manta Ray

Уютен ресторант на брега на морето. На това място не можете да устоите на предложенията с морски продукти.