Оценявана на 8.5 млн. долара, Astolat Dollhouse Castle струва повече от един напълно обзаведен апартамент в Ню Йорк. А е къща за кукли. Но със сигурност не обикновена.

Тя е висока 2.7 м, разполага с 29 стаи, тежи 362 кг и е обзаведена с 10 000 миниатюрни парченца, включително екстравагантни мебели, работещи камини, оцветени стъклени панели, маслени картини, огледала, златни бижута, фини килими и тъкани, дори и редки мини книги на повече от 100 години.

Всичко изброено е щателно изработено на ръка от занаятчии от цял ​​свят.

Куклената къща е създадена предимно от базирания в Колорадо миниатюрист Илейн Диел. За период от тринадесет години - между 1974 г. и 1987 г., тя построява замъка с помощта на експерти и миниатюристични художници от цял ​​свят.

Състоящ се от седем нива, стълбища и коридори, Astolat Dollhouse Castle е създаден за 360-градусова гледка. В сутерена има стая, наречена Knights Of Columbus, както и изба, кухни и оръжейна.

Основният етаж съдържа входно фоайе, основно стълбище и килер на иконома. На следващото ниво са разположени хол, трапезария и музикална стая.

Четвъртото ниво съдържа библиотека, а на петото ниво са спалните помещения. Шестият етаж е предназначен за бална зала, бар зона и дневна.

Кулата Wizards е най-високото ниво на къщата и съдържа ръчно рисувани зодиакални знаци, телескоп, обсерватория и астрономически изображения.

Astolat Dollhouse Castle първоначално е изложен в магазин в Седона, Аризона, където остава до 1996 г. След това е придобит от колекционер и се мести в музей на изкуствата в окръг Насау.

За съжаление, куклената къща не е достъпна постоянно за обществеността. Тя има редки публични изяви, като например когато гостува в Ню Йорк миналата година за около четири седмици.

Снимки: amusingplanet.com