Турската лира поскъпва спрямо долара днес, докато считаната за валута убежище японска йена отчита понижения, след като турските власти осуетиха опит за преврат през уикенда.

Турската лира възстанови част от загубите си от петък, когато поевтиня с близо 5%, след като новината за опита за преврат изплаши инвеститорите.

В ранната азиатска търговия днес, лирата поскъпна с 2.2% спрямо долара и за последно се търгуваше на ниво от 2.9700, с повишение от 1.7% за деня. В събота турските власти арестуваха близо 3000 души, заподозрени за участие в опита за преврат.

Йената поевтиня, след като опасенията на инвеститорите намаляха и апетитът към риск се завърна. Доларът поскъпна с 0.5% до 105.49 йени, докато еврото добави 0.8% до 116.63 йени. Спрямо долара, еврото нараства с 0.2% до 1.1056.

Йената изгуби над 4% от стойността си през миналата седмица, записвайки най-слабото си представяне от края на 2009 г., след като бе подложена на натиск на фона на спекулациите, че Япония може да приложи още по-агресивни мерки за стимулиране на икономиката.

Новозеландският долар днес губи 0.7% до 0.7073 щатски долара. Валутата бе поставена под натиск, след като стана ясно, че индексът на потребителските цени е нараснал с по-малко от очакваното през второто тримесечие.