За тези писатели не бе достатъчно просто да пишат бестселъри – техните книги и имена просто се превърнаха в огромни марки


Ето как те успяха да превърнат уменията си в мащабен бизнес.

1. Дж.К. Роулинг

Известната с книгите си за малкия магьосник Хари Потър, Роулинг е един от най-богатите автори в света. Тя притежава около 1 млрд. долара. Правата за филмите от поредицата Хари Потър тя продава на Warner Bros, а правата за тематичния парк на Universal Studios. Тя е и създателката на уеб-сайта Pottermore.

2. Джим Дейвис

Създателят на комичния анимиран герой Гарфийлд притежава богатство от 800 милиона. Приживе той основава продуцентска къща, студио за комикси и корпорация, която държи правата на косматия лакомник, обожаващ лазаня.

3. Джон Гришам

Книгите на Гришам се продават в над 275 милиона копия по целият свят, а седем от тях са превърнати във филми. Богатството на Гришам е около 200 милиона долара.

4. Джеймс Патерсън

С впечатляващите си трилъри Джеймс Патерсън поставя нов световен рекорд в книгата на Гинес за най-много бестселъри в ранглистата на New York Times. Богатството му се оценява на 490 млн. долара.

5. Стивън Кинг

Страховитите новели на Кинг му носят 400 млн. долара. От бестселърите му са адаптирани 39 филма, 21 сериала и безброй комикси, пиеси и песни.

6. Нора Робъртс

Робъртс, която е известна с романтичните си книги, притежава богатство от 340 млн. долара. Тя е публикувала 219 книги, 9 от които са адаптирани за големия екран. Семейството ъ притежава книжарница, малък хотел, пицария и ресторант в родния им град в Мериленд.

7. Даниел Стийл

Известната с романите си за изключително богати, но нещастни герои, Стийл притежава богатство от 310 млн. долара. Тя има публикувани 99 романа и 18 детски книги, от които 22 са адаптирани за малкия екран.

8. Стефани Майър

Известната с романите си за вампири, Майър е спечелила 123 млн. долара от книгите си. Сагата й “Здрач” става популярна и на големия екран.

9. Е.Л. Джеймс

Авторът на трилогията “50 нюанса сиво” натрупва 50 милиона в банковата си сметка от продажбата на романите. Състоянието й възлиза общо на 80 млн. долара.

10. Джордж Мартин

От продажбите на книгите “Игра на Тронове” Мартин печели по 10 млн. долара годишно, а от HBO поредицата по 15 млн. долара. Състоянието му е в размер на 65 млн. долара към момента.