Само преди дни щатските индекси се повишиха до нови рекордни стойности. Вчера Dow Jones Industrial Average (DJIA) затвори само на 24 пункта от върха си - на 18 533 пункта.

И докато част от инвеститорите остават песимистични за нови повишения, те трябва да са наясно, че тези нива ще бъдат преодоляни съвсем скоро.

Всъщност днешните 25-30-годишни инвеститори може би ще се пенсионират при нива на Dow Jones от около 150 000 пункта и S&P500 от над 15 000 пункта.

Да, тези нива изглеждат невъзможни, погледнати днес и всичко това няма да се случи за 1 или 2 десетилетия, пише MarketWatch.

В случай че днешните по-млади инвеститори отчитат същата доходност, както и в предходните години, то те дори могат да станат свидетели на още по-сериозни стойности от посочените по-горе.

При положение че доходността в следващите години е средно около 7.25%, то Dow Jones ще се повиши от 18 750 до 37 500 за десетилетие, след което ще се удвои до 75 000 пункта към 2036 г. и ще достигне 150 000 пункта през 2046 г.

Използвайки подобни изчисления, и за S&P500 можем да пресметнем, че по същото време ще е на нива от около 17 000 пункта.

Идеята тук е, че при средна годишна доходност от 7.25% индексите ще се удвояват на всеки 10 години.

Именно тези 7.25% са дори по-ниски от средната доходност в исторически план, но трябва да се има предвид, че идните десетилетия може и да не са толкова добри за капиталовите пазари, колкото предходните.

Е, част от нас може и да не станат свидетели на 150 000 пункта при Dow Jones, но по-младите със сигурност ще доживеят. При положение че инвестирате на капиталовите пазари, просто трябва да гледате в дългосрочна перспектива.

Трябва да отбележим, че една от най-интересните прогнози за пазара е направена през 1995 г. от Бил Бергер, който е един от основателите на бизнеса с взаимни фондове. По време на конференция в Бостън Бергер прогнозира, че Dow ще достигне 116 200 пункта през 2040 г.

Тълпата избухва в смях, тъй като тогава DJIA е на ниво от 4500 пункта.

Дори и днешните нива, които са около четири пъти по-високи, са били немислими по онова време.

По онова време Бергер е близо до 70-те си години. Той не предвижда интернет бумът през 2000 година или пък финансова криза от 2008 г. Също така Бергер не прогнозира технологичния бум или пък нулевите и дори отрицателни лихви, на които сме свидетели днес. Нито пък евентуалното излизане на Великобритания от ЕС.

Бергер единствено споделя, че при запазване на ръста от последните години, Dow Jones може да достигне 116 200 пункта през 2040 г.

Прогнозата му, която е достатъчно сериозна, идва от собствения му опит. Бергер вече има 45 години на пазарите, като дори е виждал нива на индикатора от под 200 пункта до над 4300 пункта.

Друг интересен факт за Бергер е, че един от неговите фондове Berger 100 отчита ръст от 88% през 1991 г.

В следващите години Dow Jones се е представял по-добре и по-лошо от прогнозата на Бергер, като в определени случаи е изоствал с толкова, че наваксването би отнело около 5 години.

Но в случай че сте дългосрочно на пазара, това няма никакво значение. Единственият въпрос, който трябва да си зададе един инвеститор, е какво да правя сега, а правилният отговор е „Нищо“, споделя Адам Граймс, главен инвестиционен директор на Waverly Advisors и автор на книгата „Науката и изкуството на техническия анализ“.

Граймс остава позитивно настроен за пазара, но вярва, че възходът на основните индекси ще продължи още няколко години. Той обаче смята, че в следващите седмици можем да станем свидетели на известно понижение.

„Ако има такова, инвеститорите ще трябва да решат дали да намалят позициите си или да останат на пазара в очакване на следващата крачка напред“, казва още той.