Средната цена на бензина в световен мащаб се е повишила с 5% през последните три месеца. Класацията по цени на горивата на литър в отделните държави обаче невинаги дава явно представа за това каква част от доходите на средния шофьор биват разходвани.

Ето защо от Bloomberg са сравнили цените на горивата в общо 61 държави по света на база на три различни показателя.

При положение че попитате българите дали бензинът и дизелът в страната са скъпи, те ще поклатят главата си хоризонтално, защото това означава ДА спрямо НЕ за почти всички останали държави по света.

Ниските доходи и средните цени на горивата правят зареждането на автомобилите в България доста скъпо удоволствие, пише още агенцията в анализа си за страната ни.

Изчисленията на Bloomberg сочат, че от 61 изследвани държави страната ни се намира на 22-о място по цена на литър – 1.07 евро средно за второто тримесечие на 2016 г. спрямо 1.02 евро за литър за тримесечие по-рано и 1.32 евро/литър от най-масовия бензин А95 за преди година.

По достъпност на горивата ни (спрямо процент от дневния среден доход), България се нарежда на 52-ра позиция, или бензинът у нас е десети най-недостъпен от разглежданите страни.

За покупката на 1 литър бензин са нужни 5.6% от средния доход на хората в страната, информира още Bloomberg.

Най-недостъпен е бензинът в Индия и Пакистан, а най-достъпен – във Венецуела, Кувейт и САЩ.

България заема средата на подреждането (30-а позиция) при класацията на процент от годишните разходи, които харчим за покупката на горива с 1.2%. Изчисленията сочат, че средно на година шофьорите у нас харчат по 78.29 литра.