През 2002 г. Европейската централна банка въвежда седем нови евробанкноти. Всяка от тях включва изображението на мост на гърба си.

Според ЕЦБ, мостовете са предназначени да илюстрират сътрудничеството и комуникацията между Европа и останалата част на света като цяло, а в частност - и сред европейските страни.

Въпреки това, нито един от тези седем мостове не съществува в действителност.

Решението да се поставят измислени мостове на банкнотите е взето, когато става ясно, че е невъзможно всяка от страните-членки да бъде отличена със стоя характерна архитектурна забележителност.

По това време страните в ЕС са 12, а евробанкнотите – едва 7. За да няма обидени, Европейският паричен институт решава да използва въображаеми мостове, които да представляват различните стилове и ери в Европа.

Австрийският дизайнер Роберт Калина е натоварен със задачата по създаване на седем различни моста, представляващи различни периоди: барок, класически, готически, романски, рококо, модерния 20-и век, както и на архитектурата от желязо и стъкло.

През 2011 г. обаче холандски град решава да изгради мостовете от евровите банкноти наистина.

Дизайнерът Робин Стам предлага идеята на градския съвет на Ротердам, който я харесва и гласува ентусиазирано в подкрепа на проекта. Решено е мостовете да бъдат изградни в малко предградие на населеното място.

С помощта на малък екип от инженери и дизайнери, Робин Стам пресъздава мостовете, отговарящи на изображенията. Той дори ги запазва същите ярки багри, в които те са отпечатани на европейските пари.

Въпреки че Стам признава, че част от хората ги смятат за грозни, повечето мислят, че идеята е забавна, включително служители на Европейската централна банка и Роберт Калина, оригиналният дизайнер на евробанкнотите.

Вижте как изглеждат част от мостовете в действителността:



Снимки: amusingplanet.com