Как да готвим ориз, така че да намалим калориите му наполовина?
Оризът, тази живителна сила, която се влива в традиционните кухни на толкова много нации, е може би най-повсеместната храна в света.
В Азия, където се консумират около 90 процента от целия произведен ориз, малките зрънца са част от почти всяко хранене. В Карибския басейн, където нишестето от ориза често се смесва с боб, това също е много разпространена храна.
Оризът е толкова широко разпространен, защото може да се използва за приготвянето на много различни видове храни и е относително евтин. Но подобно на други нишестени храни, той има един сериозен недостатък: не е особено полезен за здравето.
Консумацията на бял ориз, по-специално, е свързана с по-висок риск от диабет. Една чаша приготвен ориз е източник на около 200 калории, повечето от които идват под формата на нишесте, което се превръща в захар, а често след това и в телесни мазнини.
Студент от Колежа по химически науки в Шри Ланка и неговият ментор обаче са открили нов начин да се готви ориз, чрез който калориите в него могат да се намалят с 50% и дори храната може да предложи няколко други добавени ползи за здравето.
Находчивият метод, който в същността си е химичен процес, включва само няколко лесни стъпки на практика.
"Това, което направихме е, е да сготвим ориза, както обикновено го правим, но когато водата заври, преди да добавите зърната, слагате кокосово масло - около 3 на сто от теглото на ориза, който ще готвите", казва Судхайр Джеймс, представяйки предварителните си изследвания.
"След като е готов, го оставяте да се охлади в хладилник за около 12 часа. Това е“, посочва той.
За да разберете какво всъщност се случва, трябва да разбирате малко и от хранителна химия.
Не всички нишестета са еднакви. Някои от тях, известни като смилаеми нишестета, отнемат малко време за обработка на храносмилателната система и бързо се превръщат в глюкоза, а след това в гликоген.
Други нишестета, наречени резистентни, отнемат много време на организма да ги преработи и в крайна сметка не се превръщат в глюкоза или гликоген, защото ни липсва способността да ги смиламе.
Все повече изследвания обаче показват, че е възможно да се промени типа на нишестето чрез начина на приготвяне на храната.
Картофите, например, са по-здравословни, когато са варени. Процесът на нагряване и охлаждане на някои зеленчуци, като грах и сладки картофи, също може да променя вида им от резистентни в смилаеми нишестета.
И оризът, в зависимост от метода на преработка, претърпява химични промени. Пърженият ориз, например, е с по-изразени качества на устойчиво нишесте, в сравнение с този, приготвен на пара.
"Ако можете да намалите смилаемата скорбяла в ориза на пара, значи можете да намалите калориите," смятат експертите. А това може да има огромно въздействие върху организма ви.
Основавайки се на това разбиране, Судхайр Джеймс тества осем различни рецепти върху 38 различни вида ориз, откривани в Шри Ланка. Оказва се, че добавянето на липиди (кокосово масло в този случай, тъй като се използва широко в Шри Ланка) преди приготвяне на ориза, и охлаждането му веднага след това е в състояние драстично да промени неговите хранителни качества.
"Липидите и охлаждането взаимодействат с нишестето в ориза и променят структурата му", каза Джеймс. Резултатът е по-здравословна порция храна.
Досега е измерен само химическия резултат от новия метод на готвене, но Джеймс смята, че на практика той може да намали от 50 до 60 процента калорийната стойност на ориза.
Перспективата за по-ниско калоричен ориз пък би имала сериозни здравословни ползи в цял свят. В наши дни процентът на затлъстяване расте във всички краища на планетата и особено в развиващия се свят, където хората разчитат на по-евтини хранителни продукти.
Китай и Индия, където са налице нарастващи проблеми със затлъстяването, са огромни консуматори на ориз. Той, разбира се, не е е единствената причина за повишаване на теглото, но намаляването на количеството калории дори в една чаша ориз, дори само с 10 на сто, може да има огромно влияние за бъдещите поколения.
Изследователите все още трябва да тестват сортовете ориз, за да открият кои от тях са най-подходящи за процеса, измислен от Джеймс. Ще се експериментира и с използването на различни мазнини, различни от кокосово масло, като например слънчогледово олио.
Свят, в който в търговската мрежа се продава предварително подготвен ориз с много по-малко калории, може да не е толкова далеч. Хората скоро ще са в състояние да възпроизведат този процес у дома, смята Джеймс.
Днес главен герой е оризът. Защо скоро да не можем да направим същото и за хляба, питат експертите.