Пабло Ескобар е оставил ярка - ако не и кърваво червена - следа в историята на Колумбия. Историята на безмилостния наркобарон от Меделин е вдъхновила безброй очерци и журналистически материали през годините, като наскоро дори привлече медийния гигант Netflix, който финансира създаването на сериал за живота му.

Но от няколко години едно малко известно негово наследство привлича погледите на света към Колумбия и създава проблеми от неподозирано естество. Запознайте с може би най-необичайното стадо хипопотами в света, чието съществуване е резултат от „прищевките на един злодей“.

През 80-те години на миналия век вече забогателият Ескобар купува четири от екзотичните животни от зоопарк в Калифорния и ги мести в обширното си ранчо Hacienda Napoles, разположено между Меделин и столицата на Колумбия – Богота.

Четирите екземпляра – три мъжки и един женски – са част от отворена за посещение менажерия, организирана от Ескобар. След смъртта на наркобарона през 1993 година необичайната колония процъфтява.

Когато конфискуват ранчото през 90-те, колумбийските власти местят повечето от животните в менажерията, но хипопотамите остават. Изобилната храна и липсата на хищници позволява на стадото да се разрасне. Смята се, че понастоящем над 25 хипопотама се скитат из околностите на Hacienda Napoles.Първите сигнали за съществуването на стадото датират от 2007 година – 14 години след смъртта на Ескобар. Животните са забелязани от обитатели на селските райони на провинция Антиокия, където е разположено ранчото.

„Открили са животно, което не е виждано дотогава – създание с малки уши и огромна уста,“ казва Карлос Валдерама, член на благотворителната организация Webconserva, в интервю за BBC, проведено през 2014.

„Започнахме да разпитваме и, естествено, оказа се, че хипопотамите идват от Hacienda Napoles,“ добавя Валдерама. „Всичко това се е случило заради прищевките на един злодей“.

И ако стадо хипопотами може и да не изглежда като голяма беда за обикновените хора, то колумбийските власти подхождат напълно сериозно към въпроса. Макар и тревопасни, хипопотамите не са кротки животни и са известни с това, че яростно защитават територията си.

Освен това животните могат да навредят на традиционната за Колумбия фауна, като прогонват местните видове от обичайните им хабитати, предупреждава Давид Ечевери, който работи за колумбийската правителствена агенция по околната среда.

„Общият брой на дивите хипопотами в страната може би е достигнал 40,“ сподели Ечевери в интервю за National Geographic по-рано тази година. „Ако животните се оставят без надзор, то броят им може да достигне 100 в рамките на 10 години."

За момента обаче колумбийските власти нямат готово решение на проблема. Хипопотамите не могат да бъдат върнати в Африка, тъй като е възможно да пренесат зарази, които да разрушат местното биоравновесие. Изграждането на резерват също не изглежда като реалистична опция поради липсата на финансиране.

През май Ечевери разкри, че е в ход план за построяването на укрепени заграждения, които да задържат животните и да улеснят кастрирането на мъжките екземпляри. Кастрацията обаче също е трудно приложимо – както поради специфичната физиология на хипопотамите, така и заради опасността от негативна обществена реакция.

„Вече кастрираха един екземпляр,“ сподели Валдерама през 2014 г. А реакцията на хората?„Оставете животните на мира. Кастрирайте политиците.“