Британското правителство обяви днес, че смята да изплаща в областта на селското стопанство, научните изследвания и за инфраструктури проекти същите субсидии като тези, които сега предоставя Европейския съюз, с надежда да намали опасенията в тези сектори, възникнали след референдума за Брекзит през юни, предаде Франс прес.

Сумата на субсидиите може да достигне около 4.5 милиарда лири (5.2 млрд. евро) годишно, каза министърът на финансите Филип Хамънд, който огласи правителственото намерение, пише БТА.

Мярката засяга селскостопанския отрасъл до 2020 г., инфраструктурните проекти, одобрени преди поправката в бюджета през октомври миналата година, както и проекти за университетски изследвания, които се покриват от европейската програма за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020".

В кампанията за референдума поддръжниците на оставането на Обединеното кралство в ЕС изтъкваха именно финансовите ползи за ключови сфери като селското стопанство и научните изследвания, произтичащи от членството на страната в съюза.

"Наясно сме, че много организации във Великобритания, които ползват европейски средства или се готвят да ползват такива, искат гаранции, че ще получат финансирането, на което разчитат", заяви в комюнике Хамънд.

Сред проектите, обхванати от мярката, е нов комплекс към университета в Манчестър, в който ще се извършват изследвания в областта на графена - нов, многообещаващ материал за електрониката.

За проекта се отпускат общо 5 милиона лири (5.78 млн. евро), които се изплащат от Европейския фонд за регионално развитие.