Монголският тугрик отбеляза най-дългата си негативна серия, докато правителството на Монголия търси начини да стабилизира местната икономика, за която твърди, че е обхваната от криза.

Цената на валутата продължава стремителното си падане вече 22-и ден, сривайки се до рекордно ниски нива от 2243.50 тугрика за долар, съобщава Bloomberg. Тугрикът е паднал със 7.8 на сто този месец - най-много измежду всички 154 валути, следени от Bloomberg.

В последно време монголската икономика претърпя сериозни удари - основно заради поевтиняването на суровините, спада на икономическия растеж в съседен Китай и отдръпването на редица чуждестранни инвеститори поради непостоянната политика, водена от правителството на страната.

Министър-председателят на Монголия днес обяви план за борба с кризата, включващ съкращения на заплатите, редуциране на дълга и формирането на съвет за привличане на чуждестранни инвестиции.

Според местната телевизия, екип от представители на Международния валутен фонд е пристигнал в страната днес и ще започне консултативни разговори с правителството за преодоляване на икономическите проблеми.