Преди навлизането на електронните книги библиотеките са били центрове на академичното четене и място за отдих. И ако под влияние на онлайн версиите на книгите много от тях вече губят авторитет, не може да си затворим очите пред очарованието и неповторимото усещане от миризма на книги и красива архитектура в библиотеката.

За да ви вдъхновим към това да пазим традициите, ви предлагаме да направим разходка в някои от най-красивите и забележителни библиотеки в света.

Beinecke Rare Book Library в Университета Йейл, САЩ

Отвън библиотеката може да не е нищо забележително, но интериорът определено е много впечатляващ. Характерни за библиотеката са огромни мраморни стени без прозорци. Това може би е най-голямата сграда в света, проектирана да съхранява редки книги и ръкописи, включително и 48 познати копия от Библията на Гутенберг.

Градска библиотека Нов Южен Уелс, Австралия

Библиотеката е създадена още през 1826 година и е най-старата в страната. Позната е със спиращото дъха Крило на Мичъл, завършено през 1910 г на името на Дейвид Скот Мичъл, който има фантастична колекция книги и оригинални записки на Джейм Кук.

Национална библиотека на Франция

Bibliothèque nationale de France в Париж е националната библиотека на Франция. За нейното построяване и реновация са инвестирани огромни суми в нейния висок клас дизайн и да бъде обявена за Très Grande Bibliothèque (много голяма библиотека). От 2016 година BnF притежава над 14 милиона книги, печатни документи, ръкописи, антични карти, фотографии.

Обществена библиотека в Канзас Сити

Библиотеката се превръща в туристическа забележителност заради нейната архитектура. Сградата представлява лавица от книги, която съдържа 22 заглавия, препоръчани от посетителите на библиотеката.

Библиотека Валенсиана, Рим

Библиотеката е построена през 1565 г. Тя е известна като място, в което се съхраняват много важни артефакти като Библията на Алкуин, която датира от 9 век, документи от времето на Реформацията и Контрареформацията.