Едгар Асебуче заработвал по 32 долара на седмица, работейки като шофьор на боклукчийски камион и продавайки стари бутилки и хартия в бедняшки квартал на Манила. Това не било достатъчно да изхранва двете си деца, затова той започва да продава наркотици.

Когато осъзнава, че Родриго Дутерте може да спечели изборите за президент на Филипините с обещанието си да започне безмилостна война срещу наркотрафика в страната, Асебуче спира с продажбата на дрога и бяга от Манила, за да не попадне в ръцете на полицията. Неговата братовчедка Алисия Данао разказва пред Bloomberg, че той се е завръщал от време на време в столицата, за да се види с децата си.

При едно от тези посещения обаче Асебуче е заловен и отведен от полицията. Два часа по-късно полицаите се връщат с тялото му, пише Bloomberg. В полицейския доклад по случая пишело, че арестуваният е посегнал към служебното оръжие на полицай, което принудило служителя на закона да стреля.

Данао обаче твърди, че един от полицаите й казал: „Съжалявам, президентът ни нареди да го направим.“

Асебуче е един от 756 души, убити по време на полицейски операции, откакто Дутерте положи клетва като президент на Филипините на 30 юни и поде своята война срещу дрогата. Към броя на жертвите се прибавят и 1100 души, убити извън полицейски операции.

Кръвопролитията предизвикаха критики от страна на ООН и различни организации за защита на човешките права, но въпреки това Дутерте се зарече да продължи кампанията, която придоби популярност сред населението на страната.

По време на мандата си за кмет на град Давао Дутерте си спечелва прякора „Наказателят“ (вдъхновен от героя от комиксите на Marvel, носещ същото име) заради безкомпромисните си действия срещу престъпността. В качеството си на президент обаче той се цели по-нависоко. От началото на неговия президентски мандат Дутерте вече е повдигнал обвинения за участие в нелегална търговия с дрога срещу повече от сто правителствени служители.

С тези си действия Дутерте рискува да настрои срещу себе си някои от най-влиятелните участници в политическия живот на страната. Във филипинския Сенат вече тече разследване относно извънсъдебните убийства, а Дутерте влезе в публичен спор с ръководещия разследването сенатор.

Антонио Триланес – отявлен критик на Дутерте и член на националистическата партия на Филипините – казва, че „никой държавен лидер не е успял, прилагайки такива методи“.

„Никой от тях не е свършил добре. Били са отстранявани, хвърляни в затвора, дори убивани.“

Съседен Тайланд може да предложи поучителен пример в това отношение, отбелязва Bloomberg. През 2003 година тогавашният премиер на страната Таксин Шинаватра обявява война на търговията с дрога, която по неофициални данни причинява смъртта на 2200 души. Шинаватра е отстранен от министър-председателския пост през 2006 след военен преврат.

За момента обстановката във Филипините като че ли не притеснява особено външните инвеститори. От края на президентската кампания през май досега чуждестранните фондове са налели 1.2 милиарда долара в държавните ценни книжа на страната на фона на оптимизма, че Дутерте ще ускори развитието на инфраструктурата и растежа на местната икономика.

Настоящият президент на Филипините е твърдо решен да изведе кампанията срещу наркотиците до победен край. В реч пред свои симпатизанти тази седмица Дутерте каза:

„В живота винаги има цена която трябва да се плати. Вие изберете каква да бъде: безопасността и удобството на населението или живота на престъпниците.“