Ако искате да живеете дълъг и здравословен живот, препоръчително е да тренирате редовно и достатъчно.

По този начин мозъкът ще бъде здрав и ще увеличите продължителността на живота си. В тази връзка учени откриха, че много възрастни хора в добра физическа форма запазват мускулната си маса и здравината на костите, въпреки напредването на годините. А това ги поддържа млади!

И докато всяко упражнение е полезно за вас, съществуват 2 точно определени, които ще ви поддържат във форма завинаги.

Ако наистина искате да останете с изваяна фигура до дълбока старост, предлагаме ви мнението на д-р Майкъл Джойнер, физиотерапевт и учен от клиниката Майо. Той е един от най-големите експерти по фитнес, твърди изданието Tech Insider.

По думите му двете упражнения са: бърпи и скачане на въже.

Защо бърпи и скачане на въже?

С напредването на годините тялото започва да губи своята сила. При повечето хора пикът на силата е около 25-ата година. Някои изследвания сочат, че маратонистите са най-бързи на 28-годишна възраст.

Разбира се, точната оценка варира от човек на човек. Ако сте започнали да тренирате силата си след 25-ата години и не преди това, пикът ще настъпи по-късно.

Ако наистина искате да бъдете във форма, ще се наложи да поддържате постиженията си, за да се справите с естествената загуба на мускулна маса. И си струва да опитате. По този начин ще бъдете млади по-дълго време.

Можете да тренирате силата и издръжливостта си по много начини - като вдигате тежести и правите интервални тренировки. Но тези 2 упражнения ще ви дарят с издръжливост и сила като нито едно друго.

В някои дни е достатъчно да направите 1 минути бърпи и серия скачания на въже, казва докторът.

Как да тренирате?

Като начало започнете с бърпи, но полека. По този начин ще влезете във форма. Изпълнете упражнението внимателно и стриктно. Застанете прави, клекнете и сложете ръце на земята. След това отскочете в позиция планк. Направете лицева опора и отново отскочете, за да се върнете в клекнала позиция. След това скочете.

Приложеното по-долу видео ще ви е от помощ, тъй като показва как се изпълнява упражнението.

Скачането с по-тежко въже очевидно е по-разбираемо упражнение. Тук няма какво да ви обърка. Можете да откриете разнообразни режими за тренировка.

Като начало ще трябва да правите серии. Можете да съчетаете тренировката с други упражнения.

Ако ви се струва трудно, съчетайте скачането на въже с бърпи. Така прави самият д-р Джойнер.

Накрая ще подчертаем едно: тези упражнения не са никак лесни. Трябва да се мотивирате, за да се придържате към тренировката.

Ако имате въпроси относно здравословното си състояние, консултирайте се с лекар. От друга страна, не бива да забравяте за почивката. Повечето треньори препоръчват да се редуват тежките тренировъчни дни с леките.

Контролирайте темпото или то ще ви контролира, предупреждава д-р Джойнер.