Когато става дума за забавени полети, обикновено си представяме големи летища с много вътрешни полети. Един забавен полет не е никак приятен за пътуващите, особено когато бързаме за международен трансфер.

За да сте подготвени за подобни изненади, ви представяме кои са летищата с най-много забавени полети.

Класацията е изготвена от FlightStats.com на база процент полети, пристигнали навреме.

1. Джакарта, Индонезия: 35.2%

Летището в Джакарта осъществява повече от 200 000 полета на година и е на 20-о място в света по трафик. Причината за многото закъснели полети е в комбинацията между неадекватен трафик контрол, остарялата инфраструктура и съоръжения на порта.

2. Хангзу, Китай: 40.6%

Летището се намира в един от големите градове в Китай, но не може да се нарече хъб за много полети. То обслужва двойно по-малко пътници от това в Джакарта и съоръженията му са по-нови и по-задоволителни като качество.

Все пак комбинацията от лош въздушен трафик контрол, недостига на писти и смога, затрудняващ видимостта, са причина за много забавени полети.

3. Нанджинг, Китай: 44.7%

Летището в Нанджинг не е познато за чуждестранните пътници, но в Китай играе важна роля. Оперативни проблеми са основната причина за забавените полети. Аеропортът има средно по 75 000 полета на година.

4. Шанхай (Пудонг), Китай: 51.6%

Това летище има заетост, съпоставима със заетостта в Джакарта. Основният проблем на летището е, че то работи над капацитета си и това е така, още след като отвори през 1999 година.

Добрата новина е, че предстои разширение на летището, което ще доведе и до урегулиране на полетите.

5. Шенжен, Китай: 54%

Най-лудото нещо за летището в Шенжен (над половината полети тук са забавени) е същото като за самия град. Около 40-те години това е малко рибарско селце на река Пърл, а днес е технологичен център на Китай.

Тук оперират световни компании, но летището не може да се нарече хъб. Все пак забавянето на полетите е тенденция.

6. Тианджин, Китай: 54.3%

Подобно на Шенжен, отличителното за този град е, че се намира близо до друг голям град - Пекин. Tianjin Airport технически е хъб за Tianjin Airlines, но реално липсва обоснована причина за забавените полети.

Особено като се има предвид, че е обслужило само 55 000 полета миналата година.

7. Шанхай (Hongqiao), Китай: 54.3%

Това е по-старото летище в Шанхай, като при построяването на Пудонг идеята е била второто да поема повече международни полети, а това - вътрешни. И все пак нарастващите полети не могат да отговорят на капацитетите на летищата и при това има доста чести забавяния. Добрата новина е, че тук те са по-малко спрямо летище Пудонг.

8. Гуанджоу, Китай: 54.58%

Подобно на Шенжен, китайският град Гуанджоу е дом на близо 100 милиона души. Освен това, Гуанджоу и Шенжен са най - претъпканите летища, но това е Гуанджоу е с около 33% по-голяма заетост. Все пак няма оправдание за честотата на закъснелите полети.

9. Манчестър, Великобритания: 55.98%

Забележителното е, че това е единственото летище в тази класация, което е извън Азия. Въпреки сравнително малкото полети – 75 000 за миналата година, летището в Манчестър е един от лидерите по забавени полети. Нещо, с което кралицата със сигурност няма да се гордее.

10. Фуджоу, Китай: 56.06%

Летището обслужва само по 40 000 полета на година, но попада в списъка с най-нередовни полети. Няма обяснение за jfld, дори и предвид факта, че летището не обслужва големи международни полети.

Ето и кои са в топ 20 на летищата с най-голямо закъснение в полетите:

11. Москва (Внуково): 56.4%

12. (Тие), Ксиамен, Китай: 56.4%

13. Женгджоу, Китай: 56.8%

14. Jeju, Южна Корея: 57.6%

15. Рим, Италия: 58.4%

16. Хонuонг: 58.8%

17. Саня, Китай: 58.9%

18. Вуан, Китай: 59.4%

19. Тайпей, Тайван: 59.5%

20. Абу Даби, ОАЕ: 60.5%