Общо 12 компании от Полша, по 3 от Чехия и Унгария, както и по една от Румъния и Хърватия попадат в класацията на Deloitte на 20-те най-големите публични компании, подредени по пазарната им капитализация.

Чешката компания ČEZ заема челната позиция с оценка от 9 млрд. евро към 31 юли 2016 г., следвана от трима представители от Полша.

Това са Bank Pekao, която е на второ място по активи сред банковия сектор в региона, държавната петролна PGNiG, както и PKO Bank Polski, управляваща активи за над 60 млрд. евро.

В топ 10 попадат още една чешка компания – банката Komerční banka, оценена на 6.65 млрд. евро, както и четири полски - BZ WBK, PKN Orlen, най-големият застраховател в региона PZU и държавната Polska Grupa Energetyczna.

Хърватската компания сред топ 20 е петролната INA, докато Румъния е представена от OMV Petrom.

Освен OMV и ČEZ, в класацията има още една компания, развиваща бизнес у нас. Това е унгарската OTP, която е собственик на Банка ДСК. OTP заема 8-о място в подреждането с пазарна оценка от малко над 6 млрд. евро.

Книжата на OTP обаче заемат челно място в 20-те топ компании, като в периода от края на 2014 г. до 31 юли 2016 г. са повишили стойността си с 80.3%. На второ място в това подреждане е друга унгарска компания - Richter Gedeon, с ръст от 68 на сто, а трети се нарежда MOL с 49%.

Над 40% спад за периода отчитат инвеститорите в две полски компании – PZU и mbank.

За да се попадне в топ 20 на Централна Европа, са необходими поне пазарна капитализация от 2.06 млрд. евро. Това е повече от 20-те най-големи компании, листвани на Българска фондова борса.

Към днешна дата с най-голяма капитализация у нас са фармацевтичните Чайкафарма висококачествени лекарства и Софарма, оценени на 359 и 358 млн. лв.