Апаратът, на който се спираме за Смартфон на седмицата, без никакви проблеми може да се нареди и сред претендентите за Смартфон на година. Тазгодишният флагман на Sony, част от новата X серия на компанията, носи името Performance, подходящо за него на 100%.

Оптимална производителност – именно това е отличителната черта на смартфона, в сравнение с останалите апарати, както от X-семейството на компанията, така и от повечето други модели на пазара. И въпреки че носи характерните черти на дизайна, които видяхме при бюджетния XA и при основния в серията X, Performance е най-мощното устройство на японската компания, което можем да намерим на пазара в момента.

То работи с флагманския чипсет Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820 с 64-битова архитектура, четири Qualcomm Kryo процесорни ядра с тактова честота до 2.2 GHz и графичен ускорител Adreno 530, а всичко това се комбинира с наличните 3 GB оперативна памет и 32 GB вградена, която пък може да се разшири и чрез използването на microSD карти.

Когато говорим за устройство на Sony, особено от висок клас, най-вероятно си представяте красив дизайн? Е да, така е и тук. Тежащият 165 грама апарат с размери от 143.7 x 70.5 x 8.6 милиметра е изработен от пределно качествени материали, разполага с тънка, но достатъчно здрава метална рамка и като цяло излъчва доста стил.

Добри новини тук има за любителите на хардуерните бутони – такива, освен за звука и за включване на екрана, където е разположен сензорът за пръстови отпечатъци, има и за камерата, а от горната страна на апарата можем да видим и 3.5 мм жак за слушалки.

Освен в производителността обаче, акцентът в Xperia X Performance попада и на камерата. Тя е с 23-мегапикселов сензор, а независими оценители като DxOMark я нареждат сред най-добрите на пазара в момента. Специално трябва да отбележим възможностите за качествени снимки при по-слаба светлина, както и нещото, което отличава Sony тази година – специалната система с предиктивен автофокус.

Благодарение на тази новост сред моделите на Sony, вие лесно можете да снимате бързо движещи се предмети или пък да правите фотоси от движещ се автомобил на нещо, което сте видели встрани. За разлика от останалите камери, тази на Sony се опитва да определи в каква посока ще се придвижи обектът, който желаете да снимате. По този начин, благодарение на софтуера, в точния момент това, което искате да снимате, ще е на фокус.

След тестовете, които направихме, се оказа, че камерата на Sony X Performance се справя наистина по-добре от много други конкуренти, особено когато става въпрос за снимки на деца, домашни любимци, които си играят с нас, докато искаме да ги снимаме и т.н.

Снимки: youtube