Основните американски индекси отбелязаха най-лошата си сесия от 24-ти юни насам, след като коментари на висш представител на Федералния резерв засилиха притесненията, че централната банка на САЩ планира да повиши лихвените проценти в най-скоро време.

Според управителя на регионалния клон на Фед в Бостън Ерик Розенгрен прекалено дългото отлагане на повишаването на лихвите крие рискове и едно установяване курс на затягане на финансовите стимули би било уместно.

Розенгрен определи потенциалните рискове за американската икономика като „двустранни“. От една страна икономическият застой в чужбина продължава да буди притеснения, но в същото време щатската икономика се доказа като достатъчно устойчива и съществува опасност да прегрее, ако режимът на фискалните облекчения продължи твърде дълго, обясни Розенгрен.

Инвеститорите приеха тези коментари като сигнал, че Фед възнамерява да повиши лихвените проценти до края на тази година – а според някои дори още този месец – което доведе до масирана разпродажба на акции на американските фондови пазари.

Dow Jones Industrial Average изгуби 2.13 процента от стойността си, приключвайки сесията на ниво от 18 085.45 пункта.

S&P 500 се понижи с 2.45 на сто до 2127.81 пункта, след като всички съставляващи сектори отбелязаха загуби.

Nasdaq Composite падна с 2.54% до 5125.91 пункта.

Междувременно щатският суров петрол поевтиня с близо 4 процента до 45.88 долара за барел, изтривайки по-голямата част от ръста постигнат в предишната сесия. Европейският сорт Брент се срина с 4.1 на сто до 48.01 долара.

Очаквано коментарите на Розенгрен се отразиха положително на щатският долар, който засили позициите си срещу основните валути. Доларовият индекс добави 0.31% до 95.33 пункта.

Валутната двойка евро-долар се понижи с 0.21 на сто до 1.1235. Същият спад спрямо долара претърпя и британският паунд, който се спря на 1.3268.