Точно 310 каруци и един файтон са регистрирани в Столичната община и официално могат да кръстосват улиците в града. Собствениците им са платили по 10 лв. такса, за да могат да се возят на тях.

Най-много са талигите от район „Красна поляна” - 230, но в движение били 110. В топ три влизат още „Искър” с 42 и „Подуяне” - с 39 талиги. Те обаче са влезли в регистрите до 2012 г., а след това записвания е нямало, обясниха от „Московска” 33, цитирани от вестник "Монитор".

Преди шест години е била и последната вписана четириколка в район „Сердика”, където общо са 32. В „Красно село” пък няма нито една легална каруца, но пък има записан файтон, които през лятото разхожда туристи по морето.

По наредба всяка талига трябва да се регистрира в общината, а за да получи заветното талонче, трябва да е маркирана със знаци. Собствениците са длъжни да поставят по един бял или жълт кръгъл светлоотразител отпред, върху амуницията на челото на всяко впрегатно животно и червен отзад на колата. Освен това трябва да има и престилки за животинските отпадъци. На талигите им е забранено да се движат и в центъра на града.

При нарушение глобите стигат до 500 лв, но те рядко се плащат от ромите. Както „Монитор” вече писа, в момента общинарите готвят промени в Наредбата за организация на движението в столицата, с които ще забранят движението им в града.

Едно от предложенията е конете и каруците, които нарушават забраните, да бъдат конфискувани и продавани на търг. Решението дали да има забрана за движение на каруци ще бъде взето до края на годината. Идеята е да могат да се движат само по външната страна на Околовръстното, като така ще могат да имат достъп до селата около столицата.

След като забрана за каруци има вече в Пловдив и Сливен, в Шумен също предлагат да ги ограничат. Общинските съветници Наталия Стефанова и Деан Станчев се аргументират с това, че “водачи на ППС с животинска тяга обикалят в кварталите на град Шумен, викайки и изкупувайки отпадъчни материали.