В седмиците след Брекзит все повече продавачи на луксозни имоти в Лондон понижават исканите цени на своите имоти като отражение на политическата нестабилност и високите данъци, които обезкуражават купувачите, информира Bloomberg в свой материал от днес.

Информационната агенция се позовава на данни от фирмата за проучвания Lonres, според които ценовите намаления при луксозните имоти в английската столица са скочили със 75 процента през десетте седмици след 23-ти юни, в сравнение със същия период през миналата година. За десетте седмици преди вота се наблюдава увеличение от 33 процента.

Референдумът за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз предизвика допълнителен шок на лондонският пазар за недвижими имоти, който вече бе разтърсен през миналата година след въвеждането на по-висок данък върху продажбите на най-скъпите имоти. По-рано този месец агенцията за недвижими имоти Knight Frank LLP разкри, че от началото на годината стойностите на имотите в лондонските квартали Челси и Найтсбридж са паднали съответно с 8.9% и 6.8% на годишна база.

„Истинските поражения бяха нанесени от повишенията на гербовия налог през последните 12 месеца, а в седмиците след Брекзит собствениците трябваше да коригират цените, така че да отразяват обстановката на пазара,“ сподели Рори Скарисбрик, партньор в Property Vision Ltd.

Централните имоти в Лондон, продадени след вота, са реализирали средна цена от около 25 500 долара за кв. м, или с 3.8 на сто по-малко от същия период миналата година. В същото време продажбите са паднали с 42 процента, разкриват данните на Lonres.

Пропадането вреди и на строителните компании. През второто тримесечие в Лондон се наблюдава спад от 34 на сто в продажбите на имоти в процес на изграждане.