В средата на септември от изминалото лято остават единствено хубавите спомени и малко слънчев загар, а вниманието на всички ни е насочено към предстоящите ангажименти. Началото на новия бизнес сезон и стартът на учебната година са добър повод да си набележим подходящи четива, с които да заменим по-лежерната лятна литература.

Потърсихме мнението на мениджъри от УниКредит Булбанк, сред които членовете на Управителния съвет, главният икономист на банката и директорът „Човешки ресурси“, които да ни препоръчат любими книги, свързани с бизнеса, мениджмънта, лидерството, финансите и иновациите, а не на последно място да ни вдъхновят за усъвършенстване на личностните и професионални умения.
Вижте техните препоръки:

Левон Хампарцумян
„Лунатици“
Кристофър Кларк
“Лунатици“ на Кристофър Кларк е забележително историческо изследване на причините – явни и не толкова – довели през лятото на 1914 г. до избухването на Първата световна война. Кларк си задава въпроса как в един свят, който живее относително добре и в който няма формална причина да не се живее добре става така, че заради личното его на една или друга овластена фигура се стига до последвалата трагедия, невиждана по мащабите си до този момент. Оказва се, че малки личности могат да причинят доста големи неприятности. И това идва до голяма степен изненадващо, защото през 1914 г. никой не мисли сериозно за война. Повечето владетели на европейските държави дори са роднини. Когато събитията поемат по пътя на войната, всички си мислят, че ще е кратка лятна разходка, без кой знае какви последици. Нещата обаче свършват зле. Между другото, има и друга изключителна книга, засягаща тази тема – “The Guns of August” на Барбара Тучман. Кенеди я чете точно по време на Кубинската криза и бързо намира паралелите, виждайки как от наглед незначителни противопоставяния, от грешни стратегически анализи, стават големи драми. Четейки „Лунатици“ днес, можем да си направим много изводи и поуки за начина на взимане на геополитически решения. Европейският съюз например не е направен, за да могат всички да получават немски заплати и датски начин на живот, а за да няма войни. Всичко останало са само инструменти. И тази концепция работи.

Енрико Минити, главен оперативен директор
“In Patagonia”
Bruce Chatwin
Чатуин пише книгата през 1977 г. по време на пътешествието си до Патагония. Неговите истории, заедно с историите на хората, които среща по пътя си, ни запознават с уникална земя в периферията на света. Избрах тази книга по много причини. Преди всичко защото пътешествията са моята страст – прочетох „В Патагония“ преди много години, точно преди да замина за Чили. Но също и защото метафорично представя живота като пътуване, като линия едновременно на личностно развитие чрез учене и придобиване на опит, и принос към общностите, с които се срещаме.
И последно, защото писателите, пишещи за пътешествия, чувстват необходимост да споделят преживяното и по този начин да обогатят и своите читателите. Споделянето на собствения опит с цел колективен растеж и усъвършенстване е една красива цел, която си заслужава да преследваме.

Антоанета Куртяну, директор „Корпоративно, частно и инвестиционно банкиране“
“Blue Ocean Strategy”
W. Chan Kim, Renee Mauborgne
На въпроса каква книга бих препоръчала, първото заглавие, което ми дойде на ум, беше “Blue Ocean Strategy”. Мисля, че е страхотно четиво. Избрах тази книга, защото отразява по неповторим начин ежедневните борби, които водим за позициониране на пазара и жестоката конкуренция, пред която се изправяме, а освен всичко друго предлага конкретни стратегически действия за това как да станем по-успешни чрез иновации. Много ми допаднаха метафорите с червените и сини океани, избрани от авторите да илюстрират противопоставянето между остарелите пазарни стратегии и новите такива, разработени отвъд традиционните практики, за да доведат компаниите до растеж.
Книгата е за нещо, което смятам за изключително важно днес, а именно, как да добавим стойност към бизнеса си не на базата на цени, а фокусирайки се върху нашите предимства, променяйки нагласите си и измисляйки нови, иновативни бизнес тактики.
Пазарът няма граници, а ключът към успеха е да отидем отвъд традиционните възприятия, разширявайки перспективите си и създавайки „сини океани“.

Цветанка Минчева, директор „Банкиране на дребно“
The Blue line Imperative. What Managing for Value Really Means
Kevin Kaiser and S. David Young
Имах шанса да присъствам на една лекция на професор Кайзер тази година. Сблъсках се с уникален и свеж начин на представяне на същността на управлението на компанията от гледна точка на създаване на стойност. Слушах с интерес финансовата концепция, представена през призмата на законите на вселената, термодинамиката и устройството на народите през вековете. Бързо се сдобих и с книгата му - изключително вдъхновяващо четиво за това какво в действителност означава да управляваме бизнес, който създава стойност. Каква е разликата между растежа на всяка цена и устойчивото създаване на стойност? Какви са предизвикателствата пред бизнеса, който иска да следва синята линия на развитие? Това са само някои от въпросите, които книгата засяга, но със сигурност ще ги запомните и ще искате още.

Любослава Урам, директор „Глобално банково обслужване“
Augmented. Life in the Smart Lane
Brett King
Последната книга, която прочетох и силно препоръчвам, е написана от Brett King и се нарича „Augmented: Life in the Smart Lane“. Следя King откакто прочетох предишната му книга, а няколко пъти сме си писали по време на негови живи излъчвания във фейсбук и туитър. Харесвам наблюденията му върху развитието на финансовата индустрия и начина, по който представя тенденциите, които идват редом с технологичния прогрес. Повечето футуристични книги са трудни за четене, но тази беше истинско удоволствие за мен. Тя не поднася куп технически детайли, а на всяка страница можеш да намериш лесно разбираеми и интересни тенденции, данни или някой и друг анекдот за бъдещето на технологиите. Харесва ми позитивния тон на книгата и постоянните хрумвания за бъдещето и какво може да е то. Не може да не усетиш оптимизма, който струи от всяка страница.
Книгата е за четири основни пробива: изкуствения интелект, вграденото съдържание, „смарт“ инфраструктурата и здравните технологии (включително генното модифициране). Кинг показва как промените в една индустрия се прехвърлят и върху други. Можем да видим и защо не е добре да се фокусираме изцяло върху собствената сфера на дейност за сметка на разбирането на глобалните тенденции. Промяната предизвиква промяна, а според автора това ще бъде предизвикателство основно за хората, зациклили в традиционните модели на мислене. Неговата любима сфера за илюстриране на иновациите е банкирането. В предстоящата епоха, финансите и финансовото образование ще бъдат изцяло интегрирани в същността на ежедневието ни, правейки физическите локации на банковите офиси неуместни. Накратко, книгата е пътеводител, който хората, занимаващи се с бизнес, трябва да прочетат, за да са подготвени за интензивните промени, които предстоят в следващото десетилетие. Не само в бизнеса, но и в професионалното развитие, а и като съвет както образование да изберете за децата си.

Емилия Палибачийска, главен финансов директор
The Practice Of Management
Peter F. Drucker
Това е една много ценна книга за базата, принципите и дисциплината на мениджмънта.
Препоръчвам я както на утвърдените мениджъри, така и на всички , които имат стремеж към усъвършенстване и израстване в живота и кариерата.

Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк
Between Debt and the Devil
Adair Turner
Авторът, Адаир Търнър, е британски банкер и бизнесмен, който е работил за Chase Manhattan Bank, Merrill lynch и McKinsey. Книгата му е силно препоръчителна, ако искате да разберете повече за причините, довели глобалната финансова криза от 2008 г. и защо дори да успеем да създадем регулаторна рамка, която не позволява в бъдеще банки да бъдат спасявани от правителствата, това няма да е достатъчно, за да предотврати появата на нови финансови кризи. Тази книга ще ви помогне да научите повече за това как ще изглеждат регулациите на финансовия сектор в следващите десетилетия (авторът е след основните участници в реформата на глобалната финансова индустрия и в изготвянето на последния капиталов стандарт – Базел III), какво представлява политиката на “хеликоптерни пари” и какви са шансовете тя да бъде приложена в следващите години, както и какви са аргументите за въвеждане на данъци, с които да се облагат случаите на прекомерно голямо нарастване на кредита в икономиката. .

Хана Читбайова, директор „Човешки ресурси“
“Flow”
Mihaly Csikszentmihalyi
Авторът на книгата е отдал живота си на въпроса „Защо е толкова трудно да бъдещ щастлив“. Вие не се ли питате това? Ако не, можете да пропуснете това заглавие. Но ако ви е любопитно, книгата предлага множество психологически прозрения и открития по темата. Авторът свързва теорията си с работата, приятелството, любовта, самотата и ученето през целия живот, показвайки връзката между чувството за значимост и нивото на щастие. Има и някои съвети и проста, но не очевидна формула, която ще привлече вниманието ви.