Швейцарците подкрепиха с голямо мнозинство днес закон за разузнаването, разрешаващ на тайните служби да следят телефонните разговори и дейностите в интернет, предаде Франс прес.

Окончателните резултати от проведения днес референдум по въпроса показаха, че 66.5% от гласоподавателите подкрепят закона. Допитванията до общественото мнение преди референдума прогнозираха, че за закона ще гласуват между 53 и 58%.

Законът беше приет от парламента през 2015 г. До референдума се стигна след инициатива на съюз, сформиран от Социалистическата партия, Зелените и организации като Пиратската партия, пише БТА.

След разкритията на Едуард Сноудън за мащабите на американското следене на комуникациите, инициаторите на референдума се опасяваха, че може и в Швейцария да се стигне до подобно нещо.

Досега в Швейцария тайните служби на конфедерацията имаха право да събират само информации, които са направени публично достояние или които са на разположение на други служби. Според правителството, което подкрепя влизането в сила на новия закон, досегашните правила не позволяваха на тайните служби да реагират в условията на нови заплахи.

Сега те ще могат при определени условия да следят с превантивна цел пощенски пратки и телефонни комуникации на частни лица, както и дейностите на тези лица в интернет. Те ще могат също така да проникват в компютърни мрежи и да претърсват помещения, превозни средства и критична инфраструктура.

Швейцарците отхвърлиха други два нормативни акта, предложени за гласуване на същия референдум. Първите резултати показват, че 59.4% от тях са казали "не" на предложение за увеличаване на пенсиите и че 63.6 процента процента са казали "не" на призива за зелена икономика и за намаляване на потреблението на природни ресурси.

На референдума много от швейцарците гласуваха по пощата и по интернет, което позволява бързо оповестяване на резултатите. Избирателната активност е била от 43%, което е обичайно за страната.