Компанията Anheuser-Busch InBev, собственик на бирата Budweiser, направи още една крачка към придобиването на конкурента си SAB Miller, след като акционерите й одобриха мегасделката, предаде ВВС.

Акционерите на SAB Miller трябва да гласуват сделката по-късно в сряда. Придобиването ще създаде най-голямата бирена компания в света, която ще има една трета от световното производство на бира.

Двете компании дадоха първоначалното си съгласие за сделката миналата година, но през юли AB InBev беше принудена да повиши офертата си след спада на курса на паунда, последвал гласуването за излизане на Великобритания от ЕС.

След отслабването на паунда AB InBev повиши офертата си с 1 паунд - до 45 паунда за акция, оценявайки SABMiller на около 79 млрд. паунда.

„Доволни сме, че гласуването на нашите акционери ни приближава с още една стъпка към комбинирането на екипите на нашите компании, силното ни наследство и страстта ни към производството на бира. Ангажирани сме със стимулирането на дългосрочен растеж и създаването на стойност за всичките ни акционери“, каза генералният директор на AB InBev Карлос Брито.

SABMiller произвежда марките бира Peroni, Pilsner Urquell и Grolsch, докато AB InBev произвежда Stella Artois, Corona, Leffe и Beck's. Но за да получи одобрението на регулаторите за сделката, AB InBev вече се съгласи да продаде марките Peroni, Grolsch и Meantime на токийската компания Asahi.

Очаква се придобиването да увеличи перспективите на AB InBev на развиващите се пазари в Африка и Китай, където съвместно дружество на SABMiller произвежда Snow - най-продаваната бира в света.