Anheuser-Busch InBev е повишила предложението за придобиване на по-малкия си конкурент SABMiller. Четвъртото предложение е на стойност 43.50 паунда за акция спрямо 42.15 паунда за предходната седмица.

Според Financial Times ръководството на SABMiller има около 52 часа, за да одобри или отхвърли офертата. Именно тогава изтича крайният срок за сделката, поставен от регулаторните органи в страната.

Бордът на директорите на SABMiller по всяка вероятност ще бъде притиснат от някои от акционерите в компанията да приеме сделката. Миналата седмица оттам отговориха, че предложената цена от 42.15 паунда на акция „значително подценява“ пивоварната.

Най-големият акционер в дружеството – Altria, която у нас е позната повече като производителя на цигарите Marlboro, обаче не подкрепи отказа на ръководството. Altria притежава 27% от капитала на пивоварната.

В случай че сделката стане факт, то тя ще създаде пивоварна, която ще произвежда всяка трета бира в света и ще контролира половината от печалбите на индустрията в световен мащаб.