Когато някой е обявен от закона за мъртъв, това не означава непременно, че в действителност не е жив.

Вземете тези десет души, например, чиито семейства никога не са очаквали да ги видят отново, защото - в очите на закона - те вече не съществуват.

10. Бренда Хейст

През февруари 2002 г. майката на две деца Бренда Хейст, който е по средата на бракоразводно дело, напуска дома си в Пенсилвания, за да не се върне. Осем години по-късно тя е обявена за мъртва.

В действителност обаче, Хейст погажда номер на всички, който отговаря напълно на фамилията й (на английски Heist, в превод – обир).

В действителност, тя се мести във Флорида, където започва нов живот като чистачка на име Келси Смит. Но през април 2013 г. Хейст, която използва две различни фалшиви имена, се появява в полицейски участък в Монро Каунти, където обяснява, че се води изчезнало лице.

Дъщеря й Морган по-късно описва ситуацията, като "ужасен кошмар."

9. Карлос Санчес Ортис де Саласар

През 1996 г. 26-годишният Карлос Санчес Ортис де Салазар разбира, че страда от депресия и изчезва от дома си в Казала де ла Сиера, близо до Севиля, Испания.

След 14 дълги години, след като е обявен за мъртъв, семейството му се примирява с факта, че той никога няма да се върне у дома.

През 2015 г. обаче берачи на гъби в Тоскана се натъкват на отшелник в гората. Той казва, че я обитава в продължение на две десетилетия и им показва документи за самоличност, които потвърждават, че той наистина е де Саласар.

След това отново изчезва там, от където е дошъл.

8. Петра Пазситка

През 1984 г. студентът по информатика Петра Пазситка не успява да стигне до рождения ден на брат си. 24-годишната германка впоследствие е обявена за издирване, а за изчезването й е съобщено по националната телевизия.

През 1989 г. тя е призната за мъртва.

Но 31 години след последния път, в който е видяна, се случва нещо забележително. Когато полицейски служители са извикани заради проникване с взлом в Дюселдорф, жертвата казва само, че е г-жа Шнейдер.

По-късно обаче тя разкрива, че е Пазситка и последните три десетилетия се е местела из Германия, работейки срещу възнаграждение, плащано на ръка.

7. Доналд Милър Младши

Съпругата му малко след изчезването му

През 1980 г. Доналд Милър Младши е видян за последен път от семейството му в Охайо. Той е обявен за мъртъв 14 години по-късно.

През 2005 г. обаче нещо много странно се случва. Милър Младши, който твърди, че се е укривал в други държави, се връща в Охайо.

Защо? Защото той иска, в очите на закона, да се върне към предишния си живот. През 2013 г. обаче съдия отхвърля молбата му, което означава, че той остава законно мъртъв, въпреки че е в състояние да се изправи пред съда и да твърди друго.

6. Роналд Стан

През 1977 г. 32-годишният Роналд Стан изчезва след опустошителен пожар в канадската провинция Онтарио. Според съпругата и двете му деца той е загинал в стихията.

Поради тази причина е обявен за мъртъв девет години по-късно. Но Стан всъщност е жив и здрав. Той прекосява Съединените щати и с помощта на нова идентичност сключва още два брака.

Неговата хитрост продължава до август 2014 г., когато канадската полиция - очевидно с помощта на Facebook – разкрива измамата.

Снимки: scribol.com

5. Уинстън Брайт

Когато съпругът й Уинстън Брайт не се прибира у дома в Ню Йорк през 1990 г., Лесли Брайт няма представа какво се е случило с него.

През 2000 г. обаче той посещава жена си. Оказа се, че си е създал нов живот под псевдоним Кваме Секу и работи като учител в Сан Диего.

Причината за изчезването му? Амнезия - обяснение, което синът му Ей Джей отхвърля.

4. Фернандо Куевас

През 2011 г. Фернандо Куевас напуска Уругвай, тръгвайки на спонтанно пътуване до Аржентина. След шест седмици обаче 39-годишният футболист все още не се е върнал у дома.

Неговото семейство не открива нищо за изчезването му и в крайна сметка го обявава за мъртъв.

Той обаче е жив. Мъжът е нападнат от разбойници и пребит толкова жестоко, че лекарите в Кориентес, Североизточна Аржентина, не са сигурни дали ще оживее.

Той оцелява, но страда от амнезия. Facebook кампания, създадена от медицинския персонал, който го лекува, помага на семейството му да го намери.

3. Дхарамвеер Сингх

Той е войник в индийската армия, изчезнал през 2009 г., след като военния му автомобил се разбива в подножението на Хималаите.

Тялото му никога не е открито, така че армията решава да издаде на семейството му удостоверение за смъртта му. Жена му обаче не спира да се надява, че ще го види отново.

И надеждите й, както се оказа, не са неоснователни. Сингх, всъщност, оцелява в катастрофата, въпреки че губи паметта си.

Той е принуден да проси в близкия Харидвар, където е ударен от мотоциклет. Този втори инцидент, според Сингх, възстановява паметта му, което означава, че той е в състояние да се върне у дома, при семейството си.

2. Ричард Хоугланд

През 1993 г. Ричард Хоугланд напуска дома си в Индиана. Въпреки че е включен в списъка на безследно изчезналите, след десет години за него все още нищо не се знае и той е обявен за мъртъв.

Хоугланд обаче се появява във Флорида под името Тери Джуд Симански - местен рибар с няколко роднини, починал през 1991 г.

Но племенникът на Симански, правейки изследване върху семейната история, открива несъответствието и цялата измама се разкрива.

1. Ма Джиксианг

Той изчезва от дома си в Централен Китай през 2009 г. Семейството му не знае нищо за него в продължение на три години. Обявен е за мъртъв, след като полицията потвърждава, че мъж на средна възраст е починал, след като е замесен в пътен инцидент.

Семейството му дори кремира тялото му, което се оказва, че не е негово. През декември 2015 г. той се връща у дома с възможно най-невероятната история.

Разказва, че е прекарал последните няколко години, работейки в подземна фабрика за тухли, след като е отвлечен. Освободен е заради влошаващото му се здраве и в крайна сметка отива в приют, където си спомня домашния си адрес.

Снимки: scribol.com