Всички сме чували, че лекарите, адвокати и банкерите са сред най-добре платените професии. Оказва се обаче, че има и такива, при които хората получват не по-малко добри заплати.

Посочените изчисления за годишната заплата са на база заплащане в САЩ, но тенденцията е валидна и в много други страни по света.

Контрол на въздушния трафик - 118 740 долара средна годишна заплата

Контрольорите следят за спазването на въздушните коридори, направляват излитащите и кацащите самолети, наблюдават радарите. Работата им е изключително отговорна, защото следят за въздушни произшествия, организират равнището на въздушното движение, както и осигуряват необходимата на пилотите информация.

Гмуркач – 54 640 долара средна годишна заплата

Ако сте гмуркач, не е нужно да бъдете учен или изследовател. Хората с подобни професии спасяват или вадят лодки, кораби, чистят басейни или аквариуми, дори търсят голф топки в езерата.

Застрахователен статистик – 110 560 долара средна годишна заплата

Работещите на такава позиция трябва да проявяват високи професионални навици в областта на математиката и статистическата отчетност, трябва да имат аналитичен ум и способност да обобщават голям обем информация.

Поддръжка на асансьори – 77 350 долара средна годишна заплата

Нямате представа колко важна и отговорна е работата на тези специалисти…докато не се счупи асансьорът.

Съдебен заседател – 54 720 долара средна годишна заплата

Съдебните заседатели са представители на обществеността в съдебната зала. Съдебният заседател е равностоен член на състава, разглеждащ и решаващ делата. Съдебният състав събира предоставените от страните доказателства, като преценява тяхната допустимост и относимост към спора.

Машинист – 56 760 долара средна годишна заплата

Ако у нас тази професия не е толкова престижна и добре платена, не е така на Запад. Работата на машиниста е не просто да кара влака, но има и много отговорности, като следене за пълната изправност, постоянен контрол и не на последно място – внимание при превоза на пътниците.

Куратор – 56 990 долара средна годишна заплата

Кураторите са хора, които се грижат за съхраняване, излагане и изучаване на сбирки от образци на културното наследство по музеи, изложения, библиотеки и др. Те не просто се грижат за колекциите и изложбите, но и участват на всеки етап - от самото начало на събиране на творбите, описването им, оформянето и подготовката им, до излагането им пред публика.

Мениджър Човешки ресурси – 117 080 долара средна годишна заплата

Той не само наема служители, но и се грижи за техните интереси, работи за обучение и развитие на познания, умения и качества, партнира на мениджмънта в компанията в постигането на бизнес цели.

Професионален пилот – 84 510 долара средна годишна заплата

За тази професия не ви трябва колеж и специално образование. Необходимо е да минете обаче изключително тежък курс и да имате определени летателни часове. Освен това обучението за пилот съвсем не е евтино.

Ландшафтен архитект – 68 800 долара средна годишна заплата

Това е специалист, който се занимава с проектиране на озеленяването на градини, дворове, междублокови простанства, булеварди и улици, дори интериор. Този специалист трябва да има познания за социални, екологични и геоложки условия и процеси в ландшафта, и проектирането им.