SOFIX е добавил около 10% от началото на 2016 г., но оставащите по-малко от 3 месеца до края на годината са от съществено значение за капиталовия ни пазар. Ето и върху какво да насочим вниманието си:

ETF

Първият български ETF (борсово търгуван фонд) вече е на пазара. Той е възможност, както за индивидуални, така и институционални и чуждестранни инвеститори да инвестират на Българския капиталов пазар, при това само чрез един инструмент.

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF следва представянето на основния борсов индекс SOFIX. Това ще рече, че ако индексът се покачва, то и вашата инвестиция ще расте. И обратното.

Алтерко

Записването за участието в първичното публично предлагане на Алтерко ще продължи до 19 октомври, включително. При успех това ще е поредно доказателство за глада за нови емисии на борсата ни, както и за възможностите за набиране на свеж капитал именно чрез капиталовия пазар.

Албена

През идната седмица с интерес ще се очакват общите събрания на Албена и Албена Инвест Холдинг. Двете събрания ще трябва да решат дали холдинговото дружество да се влее в Албена. Книжата на холдинга в момента са спрени от търговия главно заради осъществяването на по 1 акция с Албена инвест Холдинг.

Именно тази 1 акция на цена от около 9 лв. ще се превърне в 1 акция от Албена АД, която е оценена на около 58 лв. при одобрението на общите събрания на двете компании. Обединената компания пък ще е едно от най-големите дружества на БФБ-София.

Тримесечните отчети

Отчетите за деветмесечието, които се очакват в края на този и края на идния месец (съответно неконсолидирани и консолидирани), ще внесат яснота за финансовите резултати на публичните дружества само 3 месеца преди края на финансовата година. Именно те неведнъж са ставали възможност на инвеститорите да престуктурират портфейлите си.

Взаимните фондове

Ръстът от 10% от началото на 2016 г. ще даде глътка въздух и на взаимните фондове в страната с позиции главно на българския капиталов пазар. Именно добрите резултати са и предпоставката за набирането на повече активи, които могат да бъдат насочени обратно на борсата ни.

Активността на институционалните инвеститори

Всичко останало ще е без значение, ако институционалните инвеститори вместо купувачи се превърнат в продавачи. Следейки сделките на „големите играчи“, това може да ви ориентира и за техните очаквания за бизнеса на публичните ни компании.