Ахим Аншайдт е шеф на дизайнерския отдел в Bugatti. Наскоро той посочи кои са най-култовите модели автомобили на марката.

Ахим заема длъжността си от 2005 г. и на него се дължи уникалната визия на спортните автомобили.

Аншайдт умее да твори разкошни коли, придавайки им уникалност и неповторим характер.

За малко повече от 10 години дизайнерът е подарил на света няколко модела - Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport, Bugatti Vision Gran Turismo Showcar и новия Bugatti Chiron.

Френската компания Bugatti е основана през 1909 г. от конструктора Еторе Бугати. За 107 години са произведени около 50 модела автомобили.

6 култови модела Bugatti според шефа на дизайнерския отдел Ахим Аншайдт

1. Bugatti Type 35

Моделът Type 35, създаден през 1920 г., се превърна в една от най-добрите спортни коли, произведени за състезанията Grand Prix. Може да се похвали с над 2000 призови места, а също така и победа в някои от най-важните състезания.

Освен това за времето си този модел е единственият, който е предназначен и за състезания, и за ежедневно ползване.

2. Bugatti Type 41 Royale

Още от своите млади години Еторе е мечтал за създаването на мощен и разкошен автомобил и през 1926 г. успява да реализира идеята си.

В Type 41 Royale са обединени мощ, комфорт и елегантност. Само 6 бройки виждат бял свят – те съществуват и до ден-днешен.

3. Bugatti Type 57 SC Atlantic

Този автомобил е пуснат на пазара от 1936-1938 г. Днес са запазени само две бройки.

Елегантна и спортна кола, създадена от сина на Еторе. Тя представлява важен експеримент в света на колекционерските автомобили. Конструкцията е създадена от алуминий, а необичайната форма постига прекрасна аеродинамика, която позволява да се развият до 200 км/ч.

4. Bugatti Veyron 16.4

Bugatti Veyron е олицетворение на великите постижения в областта на инженерството и дизайна. При създаването на модела екипът си поставя няколко задачи – да се осигури мощност над 1000 к.с., да се достигне максимална скорост 400 км/ч, да се постигне ускорение до 100 км/ч за 3 секунди и задължително автомобилът да бъде комфортен и разкошен.

5. Bugatti Vision Gran Turismo

След успешната реализация на моделите Veyron, ръководството на компанията решава да отвори нова страница в развитието на спортните коли. Така през 2015 г. е представен Vision Gran Turismo – модел, първоначално създаден за видеоигри.

Bugatti показва своя нов път на развитие, а това води до появата на абсолютно новата спортна кола Chiron.

6. Bugatti Chiron

Chiron е най-мощната и бърза спортна кола в историята на масовото производство на суперколи.

Дебютира през 2016 г. Светът вижда автомобил с мощност 1500 к.с. Максималната скорост е 419 км/ч. На пазара ще бъдат пуснати само 500 екземпляра.