Огромен нефрит с тегло 190 тона откриха миньори в Мианмар. Според първоначалните оценки, в суровата си форма, камъкът струва 170 млн. долара.

Скъпоценната находка е с височина 4.2 м и дължина 5.7 м. Смята се, че след като бъде полиран, камъкът може да бъде продаден за милиарди долари.

Нефритът е открит в щата Качин, който се намира в северната част на Мианмар. Той е известен с богатите си находища на скъпоценни камъни от този вид.

Засега огромният нефрит е покрит с пръст, съобщава Business Insider. След като тя бъде отстранена, камъкът ще стане прозрачно зелен.

Единственият по-голям нефрит е открит в Китай. Той се превръща в статуя с тегло почти 290 т, която се намира в храма на нефритения Буда.

Най-вероятно и камъкът от Мианмар ще отиде в Китай, където ще бъде използван за направата на скулптури и бижута. Едно от традиционните вярвания в будизма е, че тронът на Буда в небето е изработен от нефрит.

Нефритът се използва в бижутерията от хиляди години. Той се слави с невероятната си здравина – два пъти по-здрав е от стоманата, заради което в миналото от него са изработвани остриета на стрели, брадви и ножове.

Снимки: twitter, pixabay.com