Какво се случва, когато хамелеон се окаже в стая, пълна с огледала? На този въпрос се заемат да отговорят от National Geographic

Мъж в огледалото

Различните цветове, в които се багри хамелеонът, не са само за камуфлаж, казва Ели Грийнбаум, специалист по еволюционна генетика в University of Texas at El Paso. Окраската на гущерите се сменя и в резултат на температурни промени или емоции.

А мъжките хамелеони определено стават емоционални, когато видят други екземпляри от техния пол, които биха могли да им бъдат съперници за женска или местообитание.

Ето защо мъжкият хамелеон веднага променя цветовете си, когато се види в огледало. Той смята, че срещу него стои друг мъжки екземпляр.

Боядисани дами

Но какво да кажем за гущерите от женски пол?

Женските променят цвета си, за да съобщят своя сексуален статус на мъжките екземпляри. Средиземноморските хамелеони, например, стават на жълти петна, за да покажат сексуална възприемчивост, според проучване от 1998 г.

А когато женски гущер се види в огледалото? Според експертите неговата реакция ще бъде по-умерена от тази на мъжкия. Това се определя от факта, че женските избират партньора си, а не обратното.

Все пак подобна реакция не може да бъде предвидена, казват учените, защото познанията за женските хамелеони са непълни.