Земеделието стои в основата на цивилизацията. Съвременните иновации в тази сфера носят потенциала да спасят света.

Да разгледаме седем от тях – те са наистина специални.

1. Алгоритмично земеделие

Алгоритмите са навсякъде около нас. Те са в уеб търсачките и ни помагат да открием това, което търсим.

Алгоритмите могат да бъдат използвани и на полето. Според дизайнера Бенедикт Грос, с помощта на алгоритмични модели можем да засяваме различни култури на една нива.

По този начин се подобрява екологичната устойчивост и разнообразието.

2. Пермакултура и хранителни гори

Пермакултурата представлява система от дизайнерски принципи, които целят да стимулират и развиват модели, които се откриват естествено в природата.

Названието й идва от целта да се създаде устойчива земеделска система. Днес можем да я видим в хранителните гори, които са модел на земеделие, който наподобява структурата на горската среда, в която всеки има своя роля и спомага за просъществуването на другия.

3. Пръстеновидна градина

Става дума за добре конструирани полета, върху които са засадени различни култури, имащи различни функции: производство на храна, хабитат, подобряване на качеството на въздуха, абсорбиране на въглерода и т.н.

Пръстеновидната градина е все още на ниво концепция. Представлява комбинация от обезсоляване, соларна енергия и производство на храна.

4. Събиране на дъждовна вода

Дъждовната вода е ценен ресурс, при който обществата често се провалят, когато става дума за ефикасно управление.

Според тази иновация е възможно да се поставят дъждовни варели, които да събират водата по време на дъжд, за да бъде използвана впоследствие за отглеждането на култури.

5. Отглеждане с гъби

Гъбите са кралство, което много често бива пренебрегвано, неразбирано и дори от което се боим. Без тях обаче световната екосистема не би била възможна.

Гъбите могат да се използват в борбата с рака, депресията и за приготвянето на вкусни ястия, разбира се.

Учените в наши дни намират разнообразни приложения на гъбите, които спомагат за баланса в природата. Пример за това е патент върху пестицид на основата на гъби, който унищожава вредителите, без да се използват агресивни химикали.

6. Градинарство с деца

За да се нахраним утре, трябва да посеем растение днес.

Младите хора се нуждаят от това да опознаят по-добре света, за да могат да се справят с климатичните промени и измененията в природата.

Затова да се цени храната и да се познава градинарството е полезно умение.

По света има десетки организации, които се занимават с просвещаването на младите поколения. Те биват учени как да отглеждат различни култури.

7. Отглеждане на храна на покрива

В градска среда, където пространството е ограничено, отглеждането на растения се случва по покривите.

Така днес сме свидетели на тенденцията да се озеленяват покриви, като върху тях се изгражда истинска локална система за отглеждане на храна.