След като в началото на годината в Барселона Sony представи новата си X-серия смартфони, в следващите месеци повечето от моделите, включени в нея, ни гостуваха в рубриката „Смартфон на седмицата”.

Продължаваме традицията и днес с новия топ модел от серията – Xperia XZ.

Моделът, който за първи път бе представен официално в рамките на изложението IFA в Берлин тази есен, вече може да се намери на пазара и на практика е нещо като наследник на флагмана X Performance, но с малко по-различни функции.

Още в момента, в който хванем апарата в ръка, си личи, че е устройство от висок клас. Той е направен със специална алуминиева отливка, като по-наблюдателните сигурно ще забележат, че панелът на практика няма отделни елементи, а е в хомогенен корпус, впечатляващ със стабилност още в момента, в който го хванете. Така апаратът е по-здрав, а и излъчва пределна доза лукс, неприсъща за пластмасовите апарати.

Xperia XZ изглежда доста стилно и както може би забелязвате – той наследява духа от дизайна на предходните апарати, като само с бегъл поглед можем да разпознаем – това е Sony смартфон.

Екранът на апарата работи във Full HD резолюция и е с размер от 5.2 инча по диагонал. Традиционно за марката и заради използваните запазени технологии на Sony Triluminos и X-Reality Engine, всичко на екрана изглежда изключително живо и контрастно. Продължителното четене, гледане на клипове, да не говорим пък за чат – по никакъв начин не натоварват очите, а движението на цялото съдържание е напълно коректно и плавно.

Това се получава и заради мощния хардуер, залегнал в апарата. Чипсетът тук е водещият Qualcomm Snapdragon 820 с четириядрен процесор, графичен ускорител и 3 GB RAM. Вградената памет в модела е 32 или 64 GB, в зависимост от версията, а тя спокойно може да бъде разширяване с още до 256 GB.

Екранът, подобно на други модели на Sony, е леко извит (т. нар. 2.5D стъкло) и е с олеофобно покритие, което на практика ще ви позволи да го използвате свободно, дори когато сте с ръкавици. А зимата чука на вратата, така че това си е важна подробност. Освен това той е защитен и от най-новата версия на Gorilla Glass.

Проблем при повечето флагмани е батерията, която не може да издържи по-интензивно ползване, но тук това е оптимизирано. С капацитета си от 2900 мАч, при нас апаратът издържа малко повече от ден и половина активно ползване, което вероятно ще позволи две денонощия, ако не злоупотребявате с гледането на видео и стриймването на музика да речем.

Моделът работи с Android версия 6.0.1 Marshmallow, но със сигурност апаратът ще се ползва и със следващата Nougat версия, ъпдейтът за която вече се появи официално.

И така стигнахме до камерата. Тук тя е 23-мегапикселова, като отново на разположение има специални настройки, касаещи фокуса, за да може всички снимки да изглеждат добре, дори когато снимате движещи се обекти. Апаратът улавя кадрите доста бързо и прави качествени фотоси при всякакви условия, а както винаги в менюто на Sony има един куп настройки и филтри, с които можете да експериментирате.

Наред със снимките, вие имате възможност да правите 4K видео клипове. Камерата за селфита е 13-мегапикселова и благодарение на по-широкия ъгъл на снимане, няма да имате нужда от селфи стик.

Освен всичко казано до тук – непременно трябва да добавим, че апаратът има IP68 ниво на протекция, което позволява той да бъде мокрен и дори потапян на дълбочина до 1.5 метра.

Снимки: sonymobile, youtube