Любителите на животни отдавна се стичат към държави, като Уганда, Кения и Танзания, за да се насладят на тяхното почти несравнимо разнообразие на животински свят.

На сафари в защитените територии посетителите на африканския континент могат да видят красиви и обичани видове като лъвове, жирафи, и, разбира се - слонове.

Въпреки това, продължаващите борби със съвременния бич на слоновете – бракониерството, държат част от туристите далеч от района, заради което африканските икономики рискуват да губят 25 млн. долара годишно приходи от туризъм. Това сочат новите изчисления, публикувани в списание Nature Communications във вторник.

Бракониерите убиват около 20 000-30 000 африкански слонове годишно, според проучване на Световния фонд за дивата природа (WWF), Университета на Върмонт и Университета в Кеймбридж. Изследването представлява първото цялостно проучване на въздействието на бракониерството върху туризма на икономиките от целия континент, според неговите автори.

Екипът от изследователи използва статистически модели, за да определи и измери колко туристи ценят слоновете и колко пари и време те са готови да отделят, за да ги видят по време на пътуване. В паркове, където популациите на слонове намаляват, изследванията показват, че броят на туристите може да падне драстично.

Проучването установи, че в повечето региони, където се прилагат мерки срещу бракониерството, те се изплащат бързо. Изчисленията сочат, че на всеки 1 долар, вложен в опазване на дивия живот в Източна Африка, например, се печелят 1.78 долара от туризъм.

Повечето от страните обаче, в които има популации на слонове, се намират в Субсахарска Африка и не разполагат със средства, които да инвестират в опазване на животните.