В последните години покерът се радва на изключителна популярност по целия свят. В особена степен това важи за варианта Texas Hold 'Em, където всяко едно раздаване е своеобразен сблъсък на умение, хитрост и кураж, като във всеки момент може да настъпи неочакван обрат. Това прави играта изключително завладяваща, както за практикуващите я, така и за зрителите.

Пореден пример за това ни предостави заключителният турнир от тазгодишното издание на Световните покер серии, който завърши тази сряда. Голямата награда от малко над 8 млн. долара бе спечелена от Ки Нгуен, който се окичи и с титлата Световен шампион.

Голяма роля за това изигра едно конкретно раздаване, по време на което Нгуен демонстрира всички изброени по-горе качества... плюс известна доза лудост.

Раздаването се случи по време на heads up-а на финалната маса срещу Гордън Вейо.

Нгуен, който води с около 100 млн. чипа на своя противник, получава вале и петица (каро) и решава да вдигне залога от позицията на големия блинд. Вейо, който държи дама и девятка в ръката си, плаща.

Последвалият флоп (9, 4, 2) е идеален за Вейо, тъй като му осигурява топ чифт. Играейки от първа позиция, Вейо чеква, надявайки се да увлече Нгуен в наддаване. В този момент вероятността да спечели ръката е 82%.

Флопът е изключително неблагоприятен за Нгуен, но това не отказва водача на масата и той залага 9.7 млн. чипа, без да има нищо в ръката си. За Вейо всичко върви по план и той плаща.

Четвъртата карта е 10, което отново не върши работа на Нгуен. Той обаче продължава да блъфира и този път залага 28 млн. чипа, надявайки се да уплаши своя противник. Това не се получава и Вейо плаща, увеличавайки пота в центъра на масата до 89 млн. чипа.

Последната карта – петица пика, не променя практически нищо, което това означава, че ръката на Вейо печели. В този момент обаче Нгуен решава да влезе all-in и така изправя Вейо пред важно решение – да заложи оставането си в турнира на чифт деветки или да хвърли картите и по този начин да се откаже от 162-а милиона чипа в центъра на масата.

Следват няколко дълги минути на размисъл, след което Вейо предава ръката. Невероятният блъф сработва и така Нгуен отваря още по-голяма преднина пред своя опонент.

След този случай няма как да не се съгласим, че в покера всяка ръка може да е печеливша.