Hyperloop One – компанията, която се е нагърбила със задачата да построи футуристична супербърза транспортна система, обяви, че първата й версия може да свърже Дубай и Абу Даби.

Така времето за пътуване между двете емирства ще се съкрати на 12 минути. Технологията все още е в тестова фаза, така че подробностите за сделката са непълни. Първоначално компанията ще проучва възможността за изграждане на линията, свързваща двата града.

Hyperloop първоначално е идея на изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск, който замисля техническите подробности на транспортната система, но оставя на търговски фирми да я превърнат в реалност.

В момента има две основни компании, които работят по проекта - Hyperloop Transportation Technologies (HTT) и Hyperloop One.

Именно последната е подписала сделката с емирството. Тя ще проучва възможността за използване на технологията в пристанището на Дубай Jebel Ali.

Продължителността на пътуването между Дубай и Абу Даби в момента е повече от час. Системата може да намали времето за пътуване от Дубай до Рияд до 48 минути и от Дубай до Доха до 23 минути, посочва BBC.

Rival Hyperloop, която е част от HTT, подписа през март сделка за въвеждане на технологиите си в Словакия. Целта е да свърже Братислава с Виена и Будапеща.

Според професор Дейвид Байли от Aston Business School, планът в Обединените арабски емирства е "по-осъществим", отколкото предишните идеи за използване на технологията на Hyperloop за свързване на Лос Анджелис и Сан Франциско.

"Изграждането му през пустинята означава, че можете да планирате прав маршрут“, казва той, но добавя, че има още много "технически и други пречки" за преодоляване.

Не на последно място и фактът, че хората може да не искат да пътуват с толкова висока скорост и по такъв начин.