Марку Койвисто, вицепрезидент „Ключови клиенти“ в Patria Land, представи днес на пресконференция компанията и нейните намерения да се включи в модернизацията на сухопътната техника на Българската армия.

Patria е водещ доставчик на продукти и услуги за отбрана, сигурност и авиационна поддръжка, предлагаща конкурентни решения на международните пазари.

Мажоритарен собственик на Patria е Финландската държава. Компанията е стретегически партньор на Финландската армия, с над 2 900 професионални служители.

На събитието бяха представени най-новите продукти и специализирани услуги, които Patria предоставя за сухопътните, морските и военовъздушните сили, както и нейният международен опит.

За последното десетилетие Patria Land е лидер на пазара на модерни бронирани машини 8х8. Те съчетават в едно качества като висока защита, проходимост, мобилност, удобство и огнева мощ. Повече от 4 500 единици са били договорени и предоставени на седем различни държави.

Акцентът на презентацията бе модулното семейство бойни машини AMV. Модулността позволява максимално добро покриване на нуждите и изискванията на всеки клиент. AMV е с доказан боен опит от 2007 г., част от оборудването на войските в Афганистан.

Компанията организира на 29 ноември в Казанлък „Демонстрационен ден“, където за първи път в България ще бъде представена бронираната модулна машина Patria AMV.

Patria има намерение да участва в процедурата за избор на доставчик за нови бронирани машини за пехотата. В случай че бъде избрана за изпълнител на поръчката, Patria планира да произвежда машините съвместно с български компании.

Предимствата при локалното производство са подпомагане на местната индустрия и въоръжените сили, сигурност и независимост на доставките по време на криза или военни действия, улеснена логистика, ценова ефективност на производството и сигурна поддръжка. Местните компании ще имат шанса, от една страна, да разширят своето ноу-хау, а от друга - експортния си потенциал.

„Patria планира да организира Industry Day на 1 декември в Централния военен клуб, за да представи пред български компании опита си в трансфера на технологии и да инициира преговори за потенциално партньорство с тях“, сподели Ярку Савениус, маректинг мениджър на Patria. Компанията има зад гърба си успешно сътрудничество с местни производства в Полша, Словения, Хърватия, Южна Африка.

„Голям шанс за българската индустрия е да участва в такъв проект, който ще подпомогне не само технологично развитието й, но и ще осигури откриване на много нови работни места“, допълни Марку Койвисто.