Десетки кандидати за министри изпращали биографии, доверени хора или пък напомняли за себе си с телефонно обаждане до двамата президенти - Росен Плевнелиев и Румен Радев. Някои от желаещите били засечени дори да дублират своите оферти и при настоящия, и при бъдещия държавен глава.

Изненадващо обаче до този момент нито Росен Плевнелиев, нито Румен Радев е отправял конкретна покана към определени личности. Затова и имало смут сред кандидатите за министри. “24 часа” направи неофициална анкета сред най-близкия екип на двамата първи мъже.

Първата публична среща между двамата създала погрешната илюзия, че може да има договорка помежду им за общо служебно правителство. Засега по-вероятен бил вариантът - две служебни правителства. Това означава, че ще се търсят най-малко 32-ма министри и двама министър-председатели, които да управляват вероятно от декември до 22 януари и от 22 януари до датата за предсрочни парламентарни избори, които ще бъдат в края на март или началото на април.

Новият президент Румен Радев имаше няколко дни за почивка и от вчера е отново в София. Според хора от “Позитано” единственият човек, с когото той общува от БСП, е Корнелия Нинова. Въпреки това обаче нито едно име на министър не е било дори завъртано сред социалистите.

Действащият президент Росен Плевнелиев продължава от днес с консултациите. От неговия екип неофициално, но категорично отхвърлиха подозренията, че той бави процедурата, за да не съставя трето служебно правителство и по този начин до 22 януари да работели министрите в оставка на Бойко Борисов.

“Плевнелиев стриктно ще спази всички правила и ще състави правителство, след като се увери, че няма политическа сила, която да е в състояние да сформира свой министерски екип”, увери човек от “Дондуков”.