Цените на петрола поеха рязко нагоре днес на фона на засилен оптимизъм относно постигането на споразумение за орязване на добивите на срещата на ОПЕК в края на този месец. Омекването на долара също помогна за доброто представяте на горивото, което достигна най-високите си ценови нива от близо четири седмици.

Към момента (16.10 часа) щатският суров петрол се търгува на цена от 47.62 долара за барел, или с 2.72% над затварящото си ниво от петък. Европейският сорт Брент отбелязва ръст от 2.86, до 48.20 долара.

Цените на петрола вървяха добре още от началото на днешната сесия, но подемът се засили след коментарите на руския президент на Владимир Путин, който каза, че не вижда пречки пред това нечленуващата в ОПЕК Русия да се съгласи да замрази своя добив на настоящите нива от 11 млн. барела на ден. Междувременно, през уикенда членове на ОПЕК предложиха Иран да замрази, а не да съкрати своя добив.

Именно Иран се определя като основната пречка пред постигане на сделка между членовете на петролния картел. Властите в Техеран искат да възстановят пазарния дял, който изгубиха през годините на санкции от Запада.

Анализатори на британската банка Barclays коментираха, че ОПЕК вероятно ще успее да стигне до някаква форма на споразумение на срещата си в края на месеца, но предупредиха, че това може да има ограничен ефект.

„На нива от 50-55 долара за барел стегнатите щатски производители ще могат да увеличат продукцията си и ще се възползват от всяка възможност, предоставена им от орязването на добива на ОПЕК,“ заяви банката, цитирана от Reuters.