С идването на есента настъпва и сезонът, в който има много празници, базирани на едно – яденето. Започва се с печива на основата на тиквата и шоколадови хапки, готвене и похапване. След това идва декември с хрупкавите сладки и онези захарни неустоими бисквитки.

А в края на месеца празниците с топлия шоколад, коктейлите и нова порция сладкиши. И преди да се опитате да правите йога движения, за да влезете в джинсите си, вижте няколко съвета за това как може да се радвате на храната, без да се страхувате от калориите.

1. Оставете си място

Парченце ябълков пай със сладолед, фъстъчени сладки, яйчен крем са само част от типичните за това време на годината десерти. Ако смятате, че не искате да изпуснете тези неща (а кой иска, всъщност), хапнете по-малко от основното ядене и си оставете място за сладкишите.

2. Направете здравословен избор

Напълнете чинията си с цветни ястия, което ще помогне да намалите калориите, които приемате. За аперитив изберете зеленчуците пред въглехидратите и гледайте диповете да са на базата на зеленчуците, а не сметанови.

За месото изберете боровинков сос пред грейви, печени сладки картофи вместо гъби в масло, салата вместо зелен боб, а ако ядете хляб, нека да е пълнозърнест.

3. Питайте се

"Гладен ли съм?" Това е въпросът, който трябва да си задавате всеки път, преди да си вземете нещо за ядене. Вслушайте се в сигналите на тялото си дали наистина има нужда от храна. Това ще бъде и нещо като изпитание за волята, особено когато наоколо е пълно с плата и купи с храна.

И запомнете, не трябва да ядете, само защото и другите го правят. Фокусирайте се върху хубавите разговори и хората, не мислете за храната.

4. Хапнете нещо леко по-рано

Знаете, че по време на празници повечето храна е навсякъде. Не е нужно да пропускате обяда или вечерята – това ще забави метаболизма ви и в крайна сметка ще погълнете повече храна от необходимото. Затова в началото на деня хапвайте по-леки ястия. Перфектният вариант е зелено смути за закуска и салата за обяд.

5. Празнувайте пълноценно

Истинските празници са един или два дни, затова се отпуснете. Когато знаете, че нямате забрани, няма да се изкушавате да се нахвърлите върху всичко. Само запомнете, че това е само за тези дни, след което започнете да се храните отново здравословно.