За някой, който се мести да живее в Белия дом, това може да е голяма крачка спрямо дoсегашния му начин на живот. Но е малко трудно това да се каже за Доналд Тръмп. В крайна сметка новоизбраният президент може да се похвали с триетажен пентхаус в Манхатън и ваканционно имение в Палм Бийч.

И затова сега възниква въпросът – отивайки да живее в Белия дом, дали това ще бъде крачка назад за Тръмп? За да отговорим на този въпрос, ето сравнeние между имотите му и бъдещия му дом – по цена, локация, екстри…

Цена (приблизително)

Белият дом: 90 милиона долара

Пентхаус в Манхатън: 100 милиона долара

Имение в Палм Бийч: 200-300 милиона долара

Кой печели? Трудно е да се определи спрямо долари и центове. Имението в Палм Бийч е най-скъпо и носи пари. Тръмп купува мястото през 1985 г. за 10 милиона долара, ремонтира го и го превръща в частен клуб, който носи 100 000 долара от членски внос и 14 000 долара от такси. Тази година то е на печалба с 9 милиона долара. Представете си как ще изглежда Бял дом в Палм Бийч?

Местоположение

Белият дом: 1500 Pennsylvania Ave., Вашингтон

Пентхаус в Манхатън: Trump Tower, 725 Пето авеню, Ню Йорк

Имение в Палм Бийч: 1100 S. Ocean Blvd., Палм Бийч, Флорида

Кой печели? Трудно е да се каже, защото са много различни. Пентхаусът се намира в центъра на един от най-космополитните градове в света; ваканционното имение е точно на брега на прекрасен плаж. И все пак никое от тях не може да се сравни със седалището на властта. Точка за Белия дом.

Площ

Белият дом: 5 100 кв.м, 132 стаи

Пентхаус в Ню Йорк: не се знаят подробности, но според източници триетажната резиденция включва всекидневна, стая за почивка, голям офис за Мелания, няколко спални за нея, за Тръмп и техния син.

Имение в Палм бийч: 10 200 кв.м, 126 стаи

Кои печели? Белият дом има най-много стаи (удобство за частни разговори), но имението в Палм бийч е с най-голяма площ. Освен това е разположено на земя, която е около 80 000 кв. м – два пъти повече от тази на Белия дом.

Принадлежности:

Белият дом: военна охрана, тенискорт, пътека за джогинг, басейн, театър, боулинг, баскетболно игрище, градина с рози, кухня в градината.

Пентхаус с Ню Йорк: портиер 24 часа, автомобил на разположение, фитнес, почистване, водопад в лобито на сградата.

Имение в Палм Бийч: пет тенискорта, басейн, плажен клуб, игрище за крикет, СПА, консиерж

Кой печели? Колебаем се между Белия дом и имението в Палм бийч. И двата имота имат басейн, тенискортове, фитнес. И нека си го кажем, охраната ще ви предпази от неприятности, но нищо не може да се сравни с това, което един мотивиран консиерж ще направи за вас.

Гледката

Белият дом: гледка към паметника на Вашингтон

Пентхаус в Ню Йорк: от 66- ия етаж може да видите Сентръл парк и кварталите на Ню Йорк

Имение в Палм бийч: пясък и сърфове

Кой печели? Тук няма спор – пентахуса в Ню Йорк.

Архитектурни особености

Белият дом: построен в началото на 1792 година от ирландския архитект Джеймс Хобан, Белият дом е пример за неокласическия федерален стил

Пентхаус в Ню Йорк: строитеството започва през 1979 година от архитекта Der Scutt. Декорът на Trump Tower е взаимстван от времето на Луи XIV с мраморни колони, кристални полюлеи, 24-каратови златни обкови. Идеята е ясна: Версай в центъра на Манхатън.

Имение в Палм бийч: строителството на имението започва през 1923 година от архитект Marion Sims Wyeth и е в мавритански стил, познат от имотите по Средиземноморието.

Кой печели? Белият дом. Причината да бъде избран за резиденция на президентите е и историческата стойност, която има. Което не може да се каже за домовете на Тръмп.

Произведения на изкуството и мебели

Белият дом: обзавеждането и произведенията се оценяват на 160 милиона долара – повече от стойността на самия Бял дом. Това включва платна на Томас Моран за 5 милиона долара, произведения за 5 милиона долара на Джейм Абът МакНийл Уистлър, сервизи от китайски порцелан за 20 000 долара и други.

Пентхаус в Ню Йорк: класическите творби включват статуетки на Eros & Psyche, стенописи по тавана, репродукция на Реноар.

Имение в Палм бийч: фрески, стени с инкрустиран златен лист, старовремски португалски плочки и много голям портрет на Тръмп.

Кой печели? Белият дом. Колекцията от прозиведения си е своеобразен музей.

Изводът: Белият дом печели! Всяко друго заключение би било неамериканско.