Вчера руски журналисти предодаха подарък от перуанската дизайнерка Хулия Кастро на руския президент Владимир Путин. Жената опита да се доближи да руския държавен глава и да му подари необичайния подарък, докато той присъстваше на една от срещите в рамките на форума на АПЕК в перуанската столица Лима.

Заради строгите мерки за сигурност тя беше спряна от охранителите и отведена в полицията за разпит. За щастие, Путин получи подаръка по време на пресконференция в понеделник. След инцидента Sputnik публикува най-необичайните подаръци, които руският президент е получавал по различни поводи в миналото.

1. Меч от дамаска стомана

През февруари 2016 г. кралят на Бахрейн Хамад бин Иса Ал Халифа подари на Путин меч, направен от дамаска стомана и ценни метали. Двамата политици се срещнаха в черноморския курорт Сочи, за да обсъдят широк кръг от въпроси, включително двустранните отношения и теми от международния дневен ред.

Руският президент подари на своя колега жребец, роден през 2012 г. и спечелил множество международни състезания.

2. „Честит рожден ден“

На 7 октомври 2013 г., когато Путин имаше рожден ден, той присъства на срещата на върха на АПЕК в Индонезия и получи много топли и неочаквани поздрави от участниците в срещата. Руският президент беше поканен в частна стая, където китайските му колеги бяха подготвили голяма изненада за него.

Всички те, включително президентът Си Цзинпин, го посрещнаха с песента „Честит рожден ден“, а индонезийският му колега Сусило Бамбанг Юдхойоно акомпанира на певците с китара.

3. Риболовни принадлежности

Японският премиер Шиндзо Абе мислеше по-практично и през 2009 г. подари на руския президент риболовни принадлежности. Путин е страстен риболовец, така че подаръкът на Абе беше съвсем подходящ.

4. Еротичен календар

Един от най-сензационните подаръци, получени от руския президент по време на политическата му кариера, беше календар от 2011 г. с еротични снимки на студентки по журналистика в Московския държавен университет.

„Горските пожари бяха загасени, но аз все още горя!“, гласеше надпис върху календара във връзка с пожарите през необичайно горящото лято на 2010 г.

5. Усурийско тигърче

Руският президент получи най-необичайния и вероятно най-сладък подарък за рождения си ден през 2008 г. Путин, който е известен с любовта си към животните, откри кутия с двумесечно сибирско тигърче в лятната си резиденция в Ново-Огарьово.

6. Лабрадорът Кони

Интересното е, че животните са сред най-честите подаръци, получавани от руския президент. Женският черен лабрадор Кони (1999-2014 г.) беше подарен на Путин през 2000 г. от тогавашния министър на извънредните ситуации Сергей Шойгу.

Тя често можеше да бъде видяна до президента, включително на срещи със служителите му и със световни лидери по време на посещенията им в Русия.

7. Униформа за джудо

На срещата на върха на Г-8 в Мексико през юни 2012 г. японският премиер Йошихико Нода подари на Путин униформа за джудо на японския олимпийски отбор. Руският президент тренира бойни изкуства от тийнейджър и има доста впечатляващи умения по джудо.

8. Декоративно великденско яйце

През април 2012 г. патриархът на Москва и цяла Русия Кирил подари на Путин за Великден декоративно великденско яйце. Президентът и премиерът Медведев присъстват на великденската служба в катедралата „Христос Спасител“ в Москва всяка година.