От Нова година цигарите поскъпват с между 10 и 15 стотинки. Това реши парламентът, след като прие окончателно промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Според сегашния акцизен календар най-малко се облагаха най-евтините цигари, а луксозните трябваше да поскъпнат повече.

Финансовото министерство обаче връща старите ставки от 2014 година, според които всички цигари трябва равномерно да поскъпват до 2018- година. Така по-евтините цигари ще поскъпнат повече.

С приетите окончателно промени средният ценови клас цигари ще поскъпне с около 15 стотинки, а по-скъпите - с около 10 стотинки. Така с новата методика, ако сега кутия цигари струва 4.90 лева, от 1 януари догодина ще струва 5.05 лева. Луксозните цигари, които струват 6.50, ще поскъпнат до 6.60, съобщава Дарик радио.

Все още не е ясно с колко, но се очаква най-голямото поскъпване да бъде при евтините цигари. Причината за увеличението е за да може българският пазар да достигне минималните нива на акцизите в страните от ЕС.

Още при обсъждането на предложението финансовият министър Владислав Горанов обясни защо се връща старият акзицен календар:

"Анализите от прилагането на променената структура на акциза показа агресивно пазарно поведение от страна на някои търговци, което застрашава целия пазар на тютюневи изделия. Имах среща с търговците, като почти 90% от тях се обединиха около идеята, че старият вариант на акцизите е бил по-добър. Реагираме гъвкаво на това, което е най-добре за пазара".

Освен промени в акцизите, бяха приети и данъчни промени. Сред тях е данъчната декларация за доходите на физическите лица да се подава изцяло онлайн от 2018 година. Освен това се въвежда ново данъчно облекчение с 1%, ако получаваме доходите си по банков път и плащаме 80% от разходите си с карта.

Законът предвижда още плащанията над 5000 лева вече да минават само по банков път. Досега този праг беше 10 000 лв.