Основните азиатски индекси се радват на добро представяне днес, с изключение на Nikkei 225, който прекъсна печелившата си серия от седем поредни сесии.

Японският индикатор затвори сесията в Токио със спад от 0.13%, до 18 356.89 пункта, на фона на сериозно повишаване на стойността на японската йена спрямо щатския долар. Към момента йената се обменя по курс от 112.02 йени за долар, или с 1.05% над последното си затварящо ниво.

От другата страна на Корейския пролив, индексът KOSPI приключи деня на ниво от 1978.13 пункта, или с 0.19% над затварящото си ниво от петък.

В Континентален Китай Shanghai Composite отбелязва ръст от 0.51%, до 3278.59 пункта. Хонконгският Hang Seng добавя 0.87%, до 22 918.00 пункта.

Към момента цените на петрола се закрепиха малко под затварящите си нива от петъчната сесия, след като успяха да преодолеят сериозното понижение, наблюдавано в по-ранните часове на днешния ден. Щатският лек суров петрол се търгува със спад от 0.15% на 45.99 долара за барел. Европейският сорт Брент се движи с 0.13% надолу на 47.18 долара.

Суровината претърпя сериозен удар в петък, когато Reuters събщи, че представителите на Саудитска Арабия няма да се явят на насрочената за днес среща с петролни износители, нечленуващи в ОПЕК. Според анализатори на Morgan Stanley, отмяната на срещата подчертава „неразбирателството, което продъжава да съществува вътре в ОПЕК“.

В допълнение, саудитският енергиен министър Халид Ал-Фалих заяви вчера, че петролният пазар ще се самобалансира през следващата година, дори и ако петролните производители не се намесят.

Всичко това увеличава несигурността около предстоящата среща на ОПЕК, на която членовете на петролния картел ще се опитат да постигнат споразумение за съкращаване на добива на петрол на организацията. Все пак повечето анализатори смятат, че някаква форма на такова споразумение ще бъде приета.

На валутните пазари доларът показва слабост срещу основните валути. Освен вече споменатото понижение срещу йената, доларът отстъпва сериозно срещу еврото и британския паунд.

Към момента едно евро се разменя за 1.0650 долара, или с 0.60% над последното си затварящо ниво. Паундът бележи ръст от 0.18%, до 1.2498 долара.