Най-високата религиозна сграда в света ще бъде построена в Индия и ще бъде допълнена с тематичен парк, съобщава Daily Mail.

Хиндуисткият храм ще бъде построен в Утар Прадеш и ще бъде висок 213 метра. При строежа ще бъдат използвани устойчиви на земетресения материали, а 70-етажната сграда ще бъде във формата на космически кораб.

Посетителите ще могат да се изкачват до последния етаж с асансьор, а по време на пътуването ще научават историята за Вселената, разказана във ведическата литература чрез светлина и звук.

Храмът ще се превърне в най-високата религиозна сграда в света, задминавайки Саграда Фамилия в Барселона (170 м), Улмската катедрала в Германия (160 м) и Базиликата „Свети Петър“ във Ватикана (133 м).

Освен това той ще бъде почти два пъти по-голям от катедралата „Сейнт Пол“ в Лондон, която е висока 111 метра. Храмът обаче няма да може да се мери по височина с най-високите сгради в света, включително Бурж Халифа в Дубай, Световния търговски център в Ню Йорк и Шард в Лондон.

Освен храма, комплексът ще включва също тематичен парк, както и къщи и апартаменти. Проектът по изграждането на кулата се ръководи от индийсата компания InGenious Studio и консултанта Торнтън Томасети.

„В момента работата е съсредоточена върху изграждането на основите на 55 метра дълбочина. Те ще имат 511 колони, които ще бъдат завършени до март догодина“, съобщи директорът на проекта Нарасимха Дас.

След като бъде завършен през 2019 г., храмът ще бъде посветен на хиндуисткия бог Сри Кришна, който според легендите израснал в района около храма. Той е централна фигура в религията на хиндуистите, които вярват, че е пряк потомък на Бог.