Кръговата икономика е двигател на развитието на една планета, която желае да определи отново своята екологична идентичност. Област, в която Италия има първостепенна роля на европейско ниво и за което свидетелстваха четирите дни на Панаира на Римини.

Тази позитивната снимка на салоните, организирани от Италиан Екзибишън Груп АД (Italian Exhibition Group S.p.A.) - новото дружество, създадено от сливането на Панаира на Римини и Панаира на Виченца, се споделя от основните играчи на този голям европейски форум, посветен на зелената икономика и включващ двадесетото издание на ECOMONDO, десетото на KEY ENERGY, KEY WIND и H2R – устойчива мобилност.

105 574 (ръст от 2%, в сравнение с 2015 г.) са посетителите на Панаира на Римини, от които над 11 000 чужденци.
Качество и интернационалност на бизнеса беше оценката, споделена от изложители и посетители. Продължиха да растат иновативните секции и беше постигнат знака на успешните събития: резервиране на площи за следващото издание.

„През тези двадесет години", каза президентът на Italian Exhibition Group Лоренцо Каньони, "се научихме да придружаваме изключителното представяне на италианската зелена икономика. Фирмите станаха главни действащи лица на една съвършена витрина, обърната към света; една възможност за бизнес, за връзки и запознаване на най-високо ниво, потвърдено от присъствието на правителството и на Европейския съюз. Сега предизвикателството е да разпространим тази витрина по света: след бразилското издание, през 2017 г. Екомондо ще организира издание в Китай.“

Записани бяха и рекордни постижения за Панаира на Римини: над 1200 фирмена площ от 113 000 кв. м; стотици семинари; 550 купувачи (buyers), участвали в 4500 бизнес срещи; 520 акредитирани журналисти; удвояване на интереса в социалните мрежи.

Официалният представител на Italian Exhibition Group за България – Експо Бизнес Партнерс, организира и придружи на ECOMONDO и KEY ENERGY три български делегации, в които участваха 43 представители на фирми, браншови асоциации и общини.

Наред с традиционната делегация от потенциални купувачи (buyers), бяха организирани две групи посетители: съвместно с Българска асоциация по водите – делегация от оператори от ВиК дружества и представители на Министерство на регионалната развитие и благоустройството, и съвместно с Асоциация на еколозите от общините в България – делегация от експерти.

През 2017 г. изложенията на зелената икономика в Римини ще се проведат от 7 до 10 ноември. Повече информация можете на откриете тук.