Италианците ще гласуват тази седмица на референдум за голяма конституционна реформа. Daily Express обяснява какъв е залогът.

За какво е италианският референдум?

Премиерът Матео Ренци предложи цялостни реформи на двукамарната система на страната, която ще намали размера и правомощията на Сената. Горната камара в момента има равни правомощия с долната - Камарата на депутатите, което редовно води до законодателна безизходица.

Реформите трябва да свият Сената от 321 на само 100 членове. Вместо да бъдат избирани пряко, какъвто в момента е случаят с мнозинството сенатори, новият Сенат трябва да се състои от областни съветници, които няма да получават заплата.

Президентът ще има право да назначава петима сенатори с мандат от седем години, заменяйки петимата пожизнени сенатори в момента. Камарата ще запази правото си на вето по конституционните въпроси, но ще загуби правото да блокира ежедневните законопроекти.

Сенатът ще може да разглежда законопроекти, ако една трета от членовете му гласуват за това. Предложенията обаче няма да бъдат обвързващи.

Кога ще се проведе италианският референдум?

Италианците ще гласуват в неделя, 4 декември.

Кои са аргументите „за“ италианския референдум?

Ренци заяви, че реформите ще направят политическата система по-стабилна и ефективна. Италия имаше над 60 правителства от 1945 г. и е известна с едни от най-нестабилните парламенти в света.

Той нарече референдума избор между „носталгията и бъдещето“ и обвини политиците, които подкрепят „не“ на референдума, че искат да защитят собствените си привилегии. Но референдумът е смятан също за вот за лидерството на Ренци, след като той обеща да подаде оставка, ако загуби вота.

Кои са аргументите „против“ италианския референдум?

Критиците заявиха, че предложенията ще дадат твърде много правомощия на сегашното правителство. Те посочиха, че настоящата система е създадена след Втората световна война с необходимия контрол за предотвратяване на появата на втори Мусолини.

Популисткото движение „Пет звезди“ подкрепя „не“ на референдума, за да отстрани Ренци от власт. Партията беше поставена на второ място по рейтинг в последните социологически изследвания и може да вземе властта, ако бъдат насрочени предсрочни избори.

Какви са последните прогнози за италианския референдум?

Изследване на института Ixe за телевизия Agora-Rai3 показа, че противниците на реформите имат преднина от 42% пред привържениците им, които получават 37% подкрепа. Друго изследване на института Ipsos установи, че 55 на сто от избирателите планират да отхвърлят реформите.