Топлото море около Големия бариерен риф в Австралия е убило две трети от коралите, простиращи се на площ от 700 км, в последните девет месеца. Това е най-голямото измиране, регестрирано някога, съобщиха във вторник учените, които изследват рифа, цитирани от Reuters.

Откритието им за измирането в северната част на рифа е голям удар за туризма, който, по данни на Deloitte от 2013 г., носи приходи от 5.2 млрд. австралийски долара (3.9 млрд американски долара) всяка година.

„Коралът в основни линии е сготвен“, казва проф. Андрю Баирд, изследовател в университета „Джеймс Кук“, който участвал в изследването на рифа. Той допълва, че почти сигурно измирането е най-голямото регистрирано някъде заради размера на Големия бариерен риф, който със своите 348 000 кв. м е най-големият коралов риф в света.

Избеляването настъпва, когато водата е твърде гореща, което принуждава корала да изхвърля живи водорасли и заради калцирането им става бял. Леко избелелият корал може да се възстанови, ако температурата падне и изследователите установили, че това се е случило в южните части на рифа, където смъртността на корала е доста по-малка.

Макар че избеляването става естествено, учените са обезпокоени, че повишаващите се температури на морето, причинени от глобалното затопляне, разширяват щетите, а чувствителните подводни екосистеми не са в състояние да се възстановят.

Комитетът за Световното наследство на ЮНЕСКО се въздържа да постави Големия бариерен риф в списъка със застрашени обекти през май, но поиска от австралийското правителство да го информира за напредъка си в опазването на рифа.

Австралия ще представи нови данни в петък, заяви говорител на енергийния министър Джош Фрайденберг. През юни, по време на предизборната кампания, премиерът Малкълм Търнбъл обеща правителството да предостави един милиард австралийски долара за защитата на рифа.

Австралия е един от най-големите производители на въглероден диоксид на глава от населението, защото разчита на захранвани с въглища електроцентрали.

„Климатичните промени убиват Големия бариерен риф. Продължаващото добиване и горене на въглища, петрол и газ вреди непоправимо на климата. Ако искате нашите деца да се наслаждават на Големия бариерен риф, трябва да действаме сега“, казва Чарли Ууд, директор на движението против фосилните горива 350.org.

Снимка: Pixabay.com