На всеки българин се пада по един чуждестранен турист и малко. Това ни се случва за първи път. “До края на 2016 г. се очаква броят на туристите от чужбина да надхвърли 8 млн. души - повече от населението на страната”, каза министър Николина Ангелкова, за да илюстрира успеха пред колегите си от цял свят, дошли в София за първия конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм.

Впрочем в залата в “София Тех Парк” най-честите обръщения бяха г-н министър или Ваше Величество, посочва вестник "24 часа". Тук са над 20 министри и шефове на туризма и делегации от над 40 държави. На форума бяха също принцесата на Йордания Дана Фирас, посрещната аристократично от Симеон Втори. Двамата седнаха един до друг на сесията на първия панел.

Представители на екзотичните държави пък видяха страхотна екзотика в покритата със сняг София. Световните гости научиха още, че България е в топ три по богатство на артефакти в Европа с откритите над 40 000 на наша територия.

“Мащабността на форума посочва важната роля на България в международния диалог в туризма”, заяви при откриването Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН. Той очерта три основни предизвикателства пред световния туризъм - да помогне за опазване на културното наследство, да създаде устойчиви стратегии и как да си партнира с творческите индутрии.

През 2015 г. над 1.2 млрд. чуждестранни туристи са пътували по планетата. 7% от търговията и 30% от услугите в света са резултат от туристическите услуги, добави д-р Рифай. Преди старта на форума премиерът Бойко Борисов се срещна с ръководителите на чуждестранните делегации.

И София е с голям ръст в туризма. Тя е сред топ 10 на градовете в Европа с най-голям ръст на туристите - 7% годишно, обяви зам.-кметът на столицата Дончо Барбалов. За тази година ръстът се очаква да е 10%. Барбалов съобщи още, че през последните години в реставрация на туристически обекти тук са инвестирани 6.7 млн. лв., а ЮНЕСКО обяви София за творчески град на киното.

След официалната част започна първият панел. Негов водещ бе друга звезда - кореспондентът на CNN Макс Фостър. Появяването му на трибуната също предизвика вълна от светкавици. Изстрелвайки въпроси към събеседниците, Фостър разпита за опита представителите на Гърция, министрите на Малта, Ирак, Македония, представителите на Сърбия, Йордания, Румъния и други.

Говореше се за кризата, но и за добрите проекти в туризма. Държавите от региона се обединиха, че туристическите им продукти ще бъдат най-продаваеми, ако се обединят. Пръв тази тема повдигна Симеон Саксгобургготски. “Голяма част от съзнателния си живот съм прекарал в Испания, това е държава с огромни приходи от туризъм", каза той.

"За по-малките държави е важно да се обединят. В София има много туристически обекти, но ще предложим много повече, ако се обединим заедно с Македония и Сърбия”, каза той. Заговори се за общи пакети “Европа”, които да се предложат на азиатския и американския пазар.

4-минутен филм за България, направен от “Ню Бояна филм” специално за конгреса, предизвика овациите на гостите, а и на домакините. Той завърши с: “Това е земята, която принадлежи на преките наследници на Орфей и Спартак - тези, които никога не са се подчинявали на римляните”.